06-48616990 info@ontspannu.nl

Mensen die veel emotionele stress ervaren, lopen een groot risico op hart- en vaatziekten. Dit komt door een verhoogde amygdala-activiteit in de hersenen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers aan de Harvard Medical School. Onderzoek bij muizen toonde dit al eerder aan. Ontsteking en en verkalking in de aders worden bevorderd.

<hr>

Veel mensen hebben chronisch stress

Heb jij ook vaak stress lees dan verder! Veel voorkomende oorzaken van dagelijkse (werk)stress zijn:

  • werkdruk of -onzekerheid,
  • familiale omstandigheden,
  • armoede en andere belastende factoren.

Deze chronische stress kan leiden tot depressie, overspannen zijn en burn-out. Dit onderzoek legt nu ook een rechtstreeks verband met hart- en vaatziekten. Hartinfarct, trombose of een beroerte liggen op de loer.

Chronische stress heeft hele vervelende fysieke gevolgen!

Het onderzoeksteam volgde 293 personen over een periode van vier jaar. Zowel de meting van hersenaciviteit als diverse lichamelijke metingen werden gemonitoord. Van de 293 ontwikkelden 22 personen hart- en vaatziekten. Er was een directe relatie tussen overactiviteit van de hersenen en actiever beenmerg en aderontsteking. In een tweede onderzoek werden dertien patiƫnten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) onderzocht. Ook bij hen werd zowel een actievere amygdala als meer ontsteking in de aders vastgesteld.

Waar ontstaat stress in de hersenen

Stress ontstaat in de amygdalae, in de hersenen. De amygdala, Grieks voor amandel, staat ook wel bekend als amandelkern. De amygdala reageert op gevoelens van angst. Een overactieve amygdala zet het beenmerg aan om meer witte bloedcellen aan te maken, en die zorgen voor ontsteking en verkalking.

De auteurs vinden dan ook dat bij hart- en vaatziekten rekening moet worden gehouden met de stressniveaus van patiƫnten. Tot op heden wordt vooral gekeken naar voedingspatronen en -gewoontes.

Amygdala tot rust brengen

Het loont dus de moeite om de overactieve amygdala aan te pakken. Door gerichte aandacht is de activiteit van de amygdala te remmen. Na een aantal coachingssessies, waarin bewegen en ontspanning centraal staan, leer je voldoende ontspanning in het dagritme te ontwikkelen.

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!