06-48616990 info@ontspannu.nl

Een burn-out, het schijnt dat één op de zeven professionals er momenteel een heeft, of in ieder geval de symptomen daarvan. Veel mensen hebben dus werkstress, er wordt veel over geschreven en veel over gediscussieerd. Maar daaraan hebben we niks!

Wat kun je nu zelf doen, welke eerste stapjes kun je zelf nemen om die burn-out te voorkomen of uit je burn-out te komen?

Stap 1 uit je burn-out: Herkennen en erkennen

Erken dat je een burn-out hebt of dat er één op de loer ligt. Ga de lijstjes eens langs van psychische, mentale en fysieke klachten. Zie deze pagina: burnout-signalen (site stapuitjeburnout.nl)

En als je merkt dat je daadwerkelijk veel van die klachten of signalen hebt, steek dan niet je kop (hoofd) in het zand, maar herken en erken deze situatie. En dat is je startpunt. Je hebt veel stress/werkstress en je moet er wat aan gaan doen!

Want hoe langer je wacht met starten om aan te pakken, hoe langer ook je herstel zal duren.

Stap 2 uit je burn-out: Kom in beweging en relax

Bewegen is een goede remedie voor veel dingen. Vooral welvaartsziektes kun je heel effectief bestrijden met gericht bewegen. Maar ook laten de gevolgen van werkstress zich heel goed aanpakken door bewust en slim te bewegen en op tijd te ontspannen.

Nu is het paradoxale dat je met een burn-out geneigd bent om minder te bewegen, terwijl wat steviger bewegen nu juist wel goed is voor je.

De hamvraag is dan: hoe vaak en hoe stevig moet er worden bewogen? Het antwoord op die vraag is niet te geven in het algemeen. Dat ligt aan wat voor persoon je bent en hoe goed of slecht je algemene conditie is.
Maar gewoon dagelijks wat meer gaan bewegen is een hele goede stap.

Ontspannen bij werkstress

Naast het bewegen is ontspannen van belang. Vergelijk het met een sporter: juist tijdens de rust/ontspanning ontstaat herstel! En nee je hoeft niet op Yoga als dat niks voor je is, maar ga dan wat vaker een douche nemen of mediteer, doe een ademhalingsoefening. Kortom: zoek een manier om je te ontspannen.

Wil je het antwoord op de vraag met welke intensiteit je het best kunt bewegen, of een compleet personal trainers-programma: neem dan eens contact op met mij.

Stap 3 uit je burn-out: Wat is jouw energie lek?

Wanneer je langere tijd stress hebt en in de burn-out dreigt te raken dan lekt jouw krantje ergens door. Ik bedoel daarmee dat iets of iemand je veel energie kost en je daarmee uitput. Zit je nog wel goed op je werk? Zit je nog wel goed thuis? Ben je bang voor iets of iemand? Kortom wat ie de oorzaak van jouw stress?

Zet het eens goed op een rijtje. Want:

Je kan wel blijven doorgaan met wat je deed, maar dan blijft het resultaat gewoon weer hetzelfde: stress!

Dus er zal iets moeten veranderen. En als de omgeving niet verandert, dan staat er maar één ding te doen: Je zult zelf moeten veranderen. Het anders gaan doen: Verander je mindset en je gedrag!

Direct contact met Ontspannu!

 

 

Fred Steetsel
Personal Stressconsultant Trainer en Coach
06-48616990

Ontspannu! is gespecialiseerd in burn-out preventie en herstel.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!