06-48616990 info@ontspannu.nl
Wat zou het fijn zijn, als iedere dag van je leven je veel te bieden had. Een beetje liefde én wat spanning, genoeg eten en drinken én energie, genoeg rust ruimte voor jezelf én gezelligheid, een buitje én een verwarmend zonnetje. Je vrij bewegen tussen ups en downs. Ik denk dat het leven zo bedoeld is.

Maar ervaar jij je leven telkens zo? Voel jij je vrij om te leven zoals je bent, zoals je graag zou willen? En wat houd je dan tegen? Daarover gaat dit artikel.

En wat is dat dan precies vrijuit leven? Natuurlijk heb ik niet de wijsheid in pacht en toch probeer ik beneden een profielschets te maken van een persoon die zich vrij door het leven verplaatst. Maar eerst eens kijken wat er aan de hand is.

Angsten en oud zeer: loslaten is de kunst

Te vaak hebben we een angst opgebouwd die ons tegenhoudt om vrijuit te leven. En daarmee bedoel ik vooral angsten die we dagelijks tegen komen. In de huidige tijd zijn dat er nogal wat. We zijn tegenwoordig vooral  bang voor de meningen van anderen en ook FOMO: die angst om iets te missen.
Daarnaast houden schuld en schaamte gevoelens ons vaak tegen. Jaren terug heeft iemand je beledigt of ben je zelf onhandig geweest. Daar kan je lang mee rondlopen. Maar wat heeft het voor nut?

Werkstress vertaalt zich naar ellende thuis

Als je voor je gevoel, of daadwerkelijk, onder druk staat op het werk en je het plezier ook hebt verloren, dan gaat het mentaal en fysiek vaak slechter met je. Dat vertaalt zich thuis ook in meer knorrigheid.

Ambivalentie verlamt en geeft vaak stress

En dan hebben we vaak alle antwoorden op onze problemen al in huis. We weten dan ook best wat ons dwars zit of wat ons tegen houdt. Maar het lukt toch niet om de puzzel te leggen.
Dat komt omdat we ook redenen hebben waarom we iets niet willen aanpakken. Binnen in ons zitten dus argumenten, redenen om iets wél én de argumenten, reden en angsten om het juist niet te gaan doen. Dat noem je ambivalentie. En de kunst is dan om ervoor te zorgen dat je de ambivalentie doorbreekt.

Op vakantie is alles anders

Als we weg zijn van onze dagelijkse beslommeringen komen we tot rust. Dan blijkt ineens dat problemen van thuis helemaal niet meer spelen. Natuurlijk is niet alles pais en vree, maar je kan alles beter hebben omdat je uitgerust raakt en je er anders tegenaan kunt kijken (vanaf een afstandje).

Vrijuit leren leven

Vrijuit leren leven start met inzien dat je momenteel jezelf tegen houdt. Lees het profiel van een vrijuit levende persoon helemaal beneden eens. En kijk dan eens of je daaraan houvast hebt. Of misschien heb je wel een heel lijstje van dingen waardoor je niet vrijuit leeft?
Hieronder staan mijn diensten op dit gebied:

Ont-moeten helpt om los te laten

Een paar keer per jaar gaan we naar het mooie Sauerland om te Ont-moeten. Op deze pagina vind je meer info!

Alfatraining leert je anders met dingen omgaan

In de 10-weekse Alfatraining leer je perfect ontspannen, je doelen bereiken en nog veel meer. In het voorjaar en najaar zijn deze cursussen.

Coaching om de ambivalentie aan te pakken

Samen gaan we je doel duidelijk maken en op zoek naar antwoorden die bij jou passen.

De vrijuit levende mens (Vrij naar dr Wayne Dyer. Waar ‘hij’ staat mag je ook ‘zij’ lezen)

Hij houdt van veel dingen in het leven en verknoeit geen tijd aan klagen.
Hij loopt over van enthousiasme. Als het regent is dat fijn, als de zon schijnt is het fijn, want overal zitten positieve elementen in.
Hij neemt alles zoals het komt, geniet van het moment en accepteert wat zich voordoet.
Hij is een levensgenieter en haalt overal uit wat er uit te halen is.
Schuldgevoelens zijn hem niet bekend, het verleden ligt achter hem. En ook zal hij nooit een ander schuldgevoelens aanpraten.
Hij geeft gemaakte fouten grif toe, maar maakt zich er niet druk meer om.
Hij laat zich niet manipuleren, negeert een poging daartoe.
Tobben komt in zijn vocabulaire niet voor. Hij richt zich niet op zaken die buiten zijn macht liggen.
Onbekende dingen vindt hij niet angstig, hij zoekt juist nieuwe ervaringen.
Tussen grote gebeurtenissen in vindt hij ook weer dingen die het leven mooi maken.
Genieten is iets wat hij nu doet en niet pas als er iets gerealiseerd is. Hij gaat niet zitten wachten tot de bui over is, maar vindt dan binnen iets wat hem interesseert, waarvan hij kan genieten.
Hij houdt van de natuur. Nachtclubs en vergaderingen zijn niet zijn favoriete plekjes, alhoewel hij zich ook daar prima zou kunnen vermaken.
De natuur biedt hem zo veel. Iedere opvliegende vogel, iedere fladderende vlinder, iedere werpende poes of hond is een wonder en hij geniet er spontaan van.
Hij heeft inzicht in zijn eigen denken en gedrag en dat van anderen. Daardoor is hij nooit uit het veld geslagen en zijn emotionele leven draait niet om problemen, deze dienen alleen opgelost te worden.
Een zinloze strijd zal hij nooit aangaan. Als strijden een verandering ten goede kan brengen zal hij wel vechten daarvoor.
Hij is niet ziekelijk, meestal gezond. Een kwaaltje maakt hem niet immobiel en hij gelooft dat hij deze zelf kan oplossen.
Hij is eerlijk en antwoordt niet ontwijkend. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn eigen realiteit en die van anderen en zal zich niet in bochten wringen. Dit is zijn realiteit en die kan hard over komen, maar in feite geeft hij de ander gelegenheid om eigen keuzes te maken.
Hij praat niet lang over anderen, wat anderen hebben gedaan of niet. Hij praat met anderen.
Hij heeft een schijnbaar onuitputtelijke energie.
Hij is niet bang om te falen, omdat hij het slagen in een een bepaalde onderneming niet ziet als het wel of niet slagen in het leven. Zijn eigenwaarde komt van binnen.
Om die zelfde reden accepteert hij iedereen zoals hij is.
Hij houdt van zichzelf, is gemotiveerd om (geestelijk) te groeien en behandelt zichzelf goed.

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!