Dit artikel gaat in op de mogelijkheden van je brein om te veranderen tot op hoge leeftijd, hoe Alfatraining een Mindset-training je daarbij kan helpen en waarom dat zo werkt. De beschrijving is gelinkt aan onze ontwikkelfasen. Het begint met een samenvatting. Daarna volgt voor geïnteresseerden een uitwerking.

Samenvatting

Alfa-hersengolven en jonge kinderen

Als kind produceer je andere hersengolven dan volwassenen. Vanaf je tweede jaar zit je veel in de alfa-golf (8-12 hz) en daardoor leer je veel makkelijker. In alfa ben je wakker, kan je denken, waarnemen, studeren, muziek maken, etcetera.
Uit onderzoeken blijkt dat als men alfa-golven produceert men van binnen rustiger is en de aandacht beter op iets gericht kan worden.

Alfa kan niet samen met stress of agressie

In alfa reageer je dan ook minder boos op negatieve opmerkingen en word je ook minder snel bang. Hoe meer ontspannen iemand in allerlei situaties is, des te minder snel is degene uit zijn evenwicht. (bron: wetenschap.infonu.nl)
Veel alfagolven is dus zeer gezond omdat het stress wegneemt en er geen angst kan zijn in die breinactiviteit, je kunt beter leren, én het maakt je flexibeler. Lees ook deze blog eens.

De bronafbeelding bekijkenRond het achtste jaar meer bèta golven

Na het vijfde jaar veranderen de hersengolven langzaam. Op achtjarige leeftijd produceren kinderen ongeveer net zoveel bèta-golven als volwassenen, zo’n 93% van de tijd.
In de periode daarvoor leren we overleven, veiligheid zoeken, ons te hechten aan anderen en zelfvertrouwen op te bouwen, een gevoel van eigenwaarde.

Dat betekent dus dat heel veel automatisch gedrag al is aangeleerd voor het 8e levensjaar. Alle angsten, fobieën, faalangst en verminderd zelfvertrouwen kun je dan al opgebouwd hebben. Deze reactiepatronen schieten automatisch in werking in bepaalde situaties en dat kan heel lastig zijn!

Waarom Alfatraining zo effectief is:

Normaal gesproken zitten wij als volwassenen dus maar een heel klein deel van de tijd op het alfa-niveau. Op het alfa-niveau heb je echter wel de gelegenheid om al je oude gewoontes, angsten, vervelende reactiepatronen te veranderen. Je kunt in alfa veel beter nieuw gedrag en een nieuwe mindset aanleren!

De alfagolf bereiken wij door de oefeningen die we doen

Wij zoeken het bewust op in de Alfatraining. Tijdens de oefeningen kom je ook in de alfagolf terecht en leer je de technieken aan om zaken uit je verleden aan te pakken en nieuw gedrag aan te leren. Op het alfa bewustzijnsniveau luistert je onderbewustzijn beter naar je.

Alfatraining geeft je dus de tools om je leven in veel opzichten te verbeteren!
Daarmee krijg je meer grip op jezelf en je leven.


Uitwerking

Deze uitwerking is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de achtergrond van de menselijke ontwikkeling en hoe ongewenste ontwikkelingen kunnen worden aangepakt met alfatraining

 

Piramide van Maslow

Abraham Maslow is een psycholoog die bekend is van zijn piramide van menselijke behoeftes.

De onderste laag van de piramide van Maslow zijn de fysieke behoeftes. Eten, drinken en slapen. Als je echt honger hebt wat wil je dan? Eten, zo simpel is het. Je hoeft dan niet perse veiligheid of zekerheid, je wilt gewoon eten.

Als iemand echt honger heeft, dan kan hij zelfs gaan stelen voor brood of zichzelf verkopen in ruil voor wat te eten.

Daarom is een verslaving ook zo hardnekkig. Net als dat de hongerige wilt eten, wil de junk zijn dope. Daar is weinig vrije wil bij.

Het is je oer-brein dat tegen je praat. We willen overleven dus doen we er alles aan om ons eten en drinken te krijgen. Dat we daarbij soms wetten overtreden zal ons een worst zijn als we het echt moeten hebben. We zijn hier dus overgeleverd aan onze instincten zou je kunnen zeggen, en dat is niet echt vrijwillig. Je moet het doen anders ga je dood, zo simpel is het.

In de tweede fase van Maslow wil je je veilig en zeker voelen. Je wilt onderdak hebben. Nu is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar voor de meeste mensen is dit realiteit in Nederland. Ze hebben onderdak, gelukkig.

Je wilt je ook veilig voelen in je omgeving, in je gezin, in je relaties en daar kan het nog wel eens aan schorten getuige de cijfers. Heel veel heeft met een goede hechting te maken (als kind met de ouders) en dat gebeurt niet altijd goed: Veel mensen hebben wel eens een gevoel van onveiligheid.
Een aanzienlijk deel heeft een verstoorde gehechtheidsrelatie. (Lees hierover meer op de website richtlijnenjeugdhulp.nl)

De derde laag van de piramide is dat je sociaal geaccepteerd wilt worden. Dan word je geliefd en hoor je erbij. Dit is een hele belangrijke laag en hoort ook, hoe gek het ook klinkt, bij het overleven.

We hebben namelijk als mens drie dingen nodig om te overleven:

  1. Eten
  2. Drinken
  3. Aanraking/Aandacht

Die laatste krijg je van anderen en je bent daarbij dus van anderen afhankelijk…

Eén reden is dat aanraking op heel jonge leeftijd beïnvloedt hoe ons lichaam op stress reageert. Onderzoek toont aan dat aanraking cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling van het stresssysteem. Maar hoe ga je dat krijgen?

Mensen hebben daar allerlei manieren voor bedacht of aangeleerd. Als je vader nooit naar je om keek en je wilde zijn aandacht, dan ging je misschien heel goed presteren of je ging juist helemaal niet presteren. Misschien zette je wel een grote mond op of was je juist heel verlegen.

Wat het beste werkte, dat ben je gaan doen. Dit gedrag vertonen mensen vaak nog steeds, terwijl het nu niet meer hoeft. Net als dat je je eten en drinken kan krijgen op veel verschillende manieren, zo kan je ook je aandacht krijgen op veel verschillende manieren.

Toch vragen de meeste mensen aandacht maar op één manier en dat is logisch…

Wanneer je jong bent leer je op een gegeven moment manieren die ervoor zorgen dat je aandacht krijgt. Je leert in de periode van nul tot vijf jaar nog heel veel andere dingen zoals praten, fietsen, lopen, misschien een beetje lezen, klimmen en tegenwoordig ook allerlei apparaten te bedienen.

Bijna alles doe je automatisch! Je draait hetzelfde plaatje af!

Daar hoef je later niet meer over na te denken en dat is handig.

Je hoeft niet op iedere fiets weer opnieuw het hele proces door te lopen om fietsen te leren. Het scheelt enorm veel tijd dat je hersenen dit geautomatiseerd hebben en nog mooier gegeneraliseerd hebben. Dat betekent dat je praktisch op iedere fiets kan fietsen die lijkt op het fietsje waarop je het hebt geleerd.

Datzelfde geldt voor autorijden, een computer bedienen en nog heel veel andere dingen. Je brein past zich razendsnel aan en bespaart jou zo heel veel tijd en energie. Dat laatste is het allerbelangrijkste. Je hersenen gebruiken namelijk al twintig procent van alle energie van jou in ruststand!

Als hersenen veel moeten denken en werken kost dat veel energie. Daarom slapen kleine kinderen ook tussen de middag. Ze werken heel hard. Later heb je heel veel geautomatiseerd en doe je heel veel onbewust automatisch.

Uit onderzoek blijkt dat 93% van de mensen voorspelbaar gedrag vertoont. We doen als mensen vaak hetzelfde. Het is ook het meest energiezuinig en als het je minder energie kost dan is het waarschijnlijker, dat je dan ook langer leeft. Heb je namelijk nul energie dan ben je simpelweg dood.

93% doe je dus onbewust automatisch.

Het grootste deel van je leven ben je dus als het ware een slaaf van je brein. Alles wat er in geprogrammeerd zit blijft simpelweg afdraaien.

En de meeste van die gewoontes zitten er dus al heel lang in, al vanaf de jeugd en veranderen is daarom best lastig, al kan het zeker. Uit heel veel onderzoeken blijkt namelijk dat je brein plastisch is, wat betekent dat je kan veranderen, maar waarom leer je dan zo makkelijk als je klein bent?

Dat komt wederom door je brein en dan vooral door de hersengolven.

Veel en snel leren door Alfa…

Als baby heb je een hele lage hersenactiviteit en zit je in de delta-golf (0,1-4 Hz). Die bereik je nu vaak alleen maar als je diep slaapt.

Vanaf je tweede jaar zit je veel in de alfa-golf (8-12 hz) en daardoor leer je veel makkelijker. Bij alfa is men wakker, kan men denken, waarnemen, studeren, muziek maken, etcetera.

Uit onderzoeken blijkt dat als je alfa-golven produceert je van binnen rustiger bent. Zo kan je  aandacht beter op iets gericht worden. In alfa neemt men nieuwe informatie beter op, wordt deze beter opgeslagen en kan men de informatie beter terugroepen. Het is in deze Alfa staat dat men het meest efficiënt kan leren.

Alfa kan niet samen met angst of agressie. Men reageert in alfa dan ook minder boos op negatieve opmerkingen en wordt ook minder snel bang. Hoe meer ontspannen iemand in allerlei situaties is, des te minder snel is degene uit zijn evenwicht. Het aanwezig zijn van veel alfa-golven is daarom goed voor examens, sollicitatiegesprekken, spreekbeurten enz. (bron: wetenschap.infonu.nl)

De alfagolf daar kom je dus als je je gaat ontspannen. Veel alfagolven is daarnaast ook zeer gezond omdat het stress wegneemt en er geen angst kan zijn in die breinactiviteit.

Slaaf van de Bèta-Golf?

Pas rond je achtste jaar krijgt de bèta-golf (16-38 Hz) veel meer invloed.

Bij kleine kinderen produceren de hersenen over het algemeen een groot percentage langzame hersengolven en weinig bèta-golven. Na het vijfde jaar verandert dit langzaam. Op achtjarige leeftijd produceren kinderen ongeveer net zoveel bèta-golven als volwassenen, zo’n 93% van de tijd.

Is dat niet interessant?

93% van je gedrag is onbewust automatisch en 93% van de tijd zit je in de bèta-golf…

En veranderen kan je pas iets als je naar de alfagolf gaat, zoals je net las.

93% van de tijd ben je in wezen dus een slaaf van je brein…

Terug naar de piramide van Maslow

Even terug naar de piramide van Maslow. Je ziet hier dus al, dat wat je geleerd hebt te doen om aandacht te krijgen, je waarschijnlijk nog steeds doet. En dat terwijl je denk ik veel meer manieren hebt om aandacht te krijgen.

De eerste drie lagen van de piramide heb je geleerd in het systeem van het gezin. Je leerde de regels van het spel, werd er behendig in om het spel te spelen en het leverde je iets op, namelijk; je eten, je drinken en je aanraking/aandacht. Je hoorde er op die manier bij en werd sociaal geaccepteerd.

Dit riedeltje herhaalde zich uiteraard op school (de sociale acceptatie) en daar leerde je hoe je er daar weer bij kon horen. Althans, je wilde niet perse bij iedereen horen denk ik. Je zocht naar gelijkenissen.

Je brein wil gemak dus zoekt het naar die dingen die het je gemakkelijk maken. Dus wat doe je? Je zoekt de ‘makkelijke’ mensen op en je gaat niet om met ‘moeilijke’ mensen. Wat voor jou makkelijk is, kan voor een ander uiteraard juist weer een ‘moeilijk’ mens zijn. En met moeilijk bedoel ik anders dan jij. Je hebt het niet geleerd, dus is het lastiger en dat vermijden de meeste mensen.

Hier zie je al meteen dat wat je hebt geleerd tussen nul en vijf jaar zeer bepalend is voor je groei in de piramide. Wat daar als het ware ‘ingestopt’ is blijft zich herhalen als repeterende programma’s en maakt je als het ware een slaaf van je brein.

De volgende laag in de piramide van Maslow is erkenning en waardering. Heb je dat gehad vroeger? Dan zal je er nu minder naar op zoek zijn.

Heb je dat nooit gehad vroeger? Dan ben je er nu naar op zoek. Nu willen we allemaal wel in zekere zin gewaardeerd en erkend worden, maar bij de een is dit een grote probleem als bij de ander. En ook dat komt weer door wat je vroeger hebt meegekregen.

Misschien ben je wel een pleaser of juist een rebel. Het kan zijn dat je een perfectionist of agressief. Welke rol je ook aanneemt om erkenning te krijgen, het is vaak een rol die goed werkte in je jeugd. Dat wil niet zeggen dat hij nu nog goed werkt. Misschien werkt hij nu juist wel averechts, maar nogmaals, je brein wilt gemak en kiest datgene waar jij onbewust goed in bent.

Bovenin de piramide

Wanneer in alle lagen van de piramide van Maslow je behoeftes zijn bevredigd, dan komt in veel tekstboeken en afbeeldingen de laatste laag van zelfrealisatie naar voren. Wanneer je jezelf realiseert dan ben je er, aldus Maslow in 1943. Maar de vraag is dan: ‘Wie ben jij?’

Nu is die vraag heel persoonlijk, maar ook heel filosofisch, want wie ben jij eigenlijk?

In Alfa stond je heel erg open voor suggesties. Je was ook steeds nieuwe dingen aan het leren en je zat in een lage breinactiviteit. Voornamelijk in alfa waardoor je openstond voor allerlei suggesties.

Kom los van je ouders als ‘autoriteit’

Doordat je in het alfa-bewustzijn als klein kind sterk open stond voor indrukken en suggesties, hebben je ouders een hele grote invloed gehad op jouw mindset! Ze hebben je goede dingen geleerd, maar ook minder goede dingen.

Wanneer je je daarvan bewust bent, kun je dat zelf omkeren. Dat is de kracht van bewustwording. Je doet het dan misschien nog niet meteen goed, maar je bent je bewust ervan.

Dat is de belangrijkste eerste stap. Dan weet je pas wat je niet wist. En dan kan je er ook wat aan doen en bijvoorbeeld leren hoe je met alfatraining de juiste suggesties aan je brein geeft. Bewustwording is de eerste stap om slaafvrij te worden en uit de programmering te komen van vroeger…

Alfatraining geeft je de tools om je leven in veel opzichten te verbeteren!
Daarmee krijg je meer grip op jezelf en je leven.

Direct contact met Ontspannu!

 

 

Fred Steetsel
Personal Stressconsultant Trainer en Coach
06-48616990

Ontspannu! is gespecialiseerd in burn-out preventie en herstel.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!

Ontdek meer van Ontspannu! Coaching en trainingen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen