06-48616990 info@ontspannu.nl

Het is in het leven belangrijk dat je een goed geloof hebt in eigen kunnen. Als je niet in jezelf gelooft dan zul je ook niet veel bereiken in het leven. Maar tijdens de laatste les in Alfatraining gaf een deelnemer, een leerkracht aan dat veel jongeren tegenwoordig een te rooskleurig idee van zichzelf hebben gekregen van de ouders. Hen is verteld dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen. Daardoor ontstaat ook een irreëel beeld.

<hr>

Niet goed op het paard geholpen

We hebben een goede jeugd gehad als onze ouders ons steunden in wat we graag wilden. Een steun in je rug zeg maar. Vanuit onszelf, en met dat steuntje ontwikkelen we vanzelf initiatieven die passen bij wie we zijn en wat we graag willen bereiken. Voor ons vormen de ouders een autoriteit, we geloven alles wat zij ons zeggen. Dat wil zeggen…. totdat de pubertijd komt natuurlijk 😉
En daarna komen we nog meer autoriteiten tegen: de meester of de juf, de pastoor of dominee of imam. En allemaal hebben ze veel invloed op onze ontwikkeling.

We geloven vaak wat een autoriteit zegt. En als je ouders je dus onhandig vonden, of misschien wel dom, dan ga jij erin geloven dat je dat ook echt bent. Een autoriteit heeft als voornaamste taak om ons wijzer te maken en te helpen in onze ontwikkeling. Een autoriteit, met name vader of moeder kan ons zo prima op het paard helpen. Maar daar gaat natuurlijk erg veel fout!

Want hoeveel mensen hebben niet tijdens hun jeugd te horen gekregen dat ze ‘dom’, ‘onhandig’, ’te klein’, etc etc waren en zijn daarin gaan geloven?

Over het paard tillen

Deze uitdrukking bestaat niet voor niets. Vroeger waren het uitzonderingen: over het paard getilde kinderen. En omdat de vorige generaties vaak met het adagium leefden: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, viel zo’n ‘verpest’ kind natuurlijk al snel op.

Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof er een hele generatie is aangekomen van mensen die een beetje teveel steun in de rug hebben gekregen. Ze hebben een irreëel beeld gekregen van hun eigen kunnen én van wat er allemaal mogelijk is. En de vraag is of al die dingen die ze ‘willen’ ook echt hun eigen wensen zijn of misschien die van hun ouders.

Ouders van deze kinderen zijn bovendien vergeten erbij te vertellen dat iets bereiken ook inspanning, aandacht, hard werken vraagt, of je dat nu met je handen of met je hoofd doet. Burn-outs zijn nu al het gevolg, zelfs al zijn sommigen niet eens 30….

Gevoel van eigenwaarde

Of je nu niet op, of juist ‘over’ het paard bent getild, het leven wordt er niet gemakkelijker op. Want of je nu gelooft dat je te weinig waard bent of juist jezelf enorm overschat: Op basis van het geloof in jezelf leef je je leven.
Heb je weinig geloof in jezelf, dan zul je niets durven beginnen. En heb je een overschat beeld van jezelf, dan bereik je ook niets: je zult vaak teleurgesteld worden.

In beide gevallen moet je op zoek gaan naar je gevoel van eigenwaarde, de waarde die je hebt voor jezelf. Want alleen als je je eigen waarde weer eens beseft kun je keuzes gaan maken die daarbij passen. De bekende psychologe Kristin Neff geeft drie aanwijzingen hiervoor:

  • Aardig zijn voor jezelf, in plaats van streng
  • Nadruk op gelijkenis met anderen leggen, in plaats van de verschillen. Even imperfect als een ander zijn.
  • Accepteren van jezelf, in plaats van “ik zou zo moeten zijn” of “ik zou zus moeten doen”. Accepteren dat goed en slecht, geluk en ongeluk altijd samen gaan. De hele werkelijkheid onder ogen zien, in plaats van focussen op ‘het goede’ en ‘het slechte’ proberen te onderdrukken.

Dat vraagt bewustwording, aandacht en tijd. Neem daarvoor de tijd. Graag help ik je daarbij!

Direct contact met Fred Steetsel van Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met (werk)stress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!