De opbouw van ons brein

Ons brein is meer dan 7 miljoen jaar oud en bestaat uit drie lagen. Onderin ligt ons zogenaamde reptielenbrein. Daar bovenop ligt het zoogdierenbrein en als laatste heeft zich ons menselijk brein gevormd.

Het reptielenbrein beschermt ons tegen gevaar. En reageert daarop door de vecht-vlucht reactie.

Het zoogdierenbrein (limbisch systeem) is belangrijk bij het leggen van relaties en hierin zetelen onze emoties. Lopen deze te hoog op, dan schakelen we ook het vecht-vlucht systeem in, want onze ‘lagere’ breinfuncties zien geen verschil tussen echt gevaar en bedacht gevaar.

Het menselijk brein (de neocortex) stelt ons in staat om problemen op te lossen, over dingen na te denken en plannen te maken voor de toekomst.

Een schematisch overzicht van ons brein

  • Neocortex: Menselijk brein, over de dingen nadenken
  • Limbisch systeem: Zoogdierenbrein: emoties verwerken
  • Reptielen brein: Veiligheid en overleven

In de stress schieten

Overleven, de functie van het reptielenbrein is belangrijker dan de andere functies. En ook gevaar waarvan je denkt dat het er is (onderdeel van je mindset), krijgt van onze hersenen meer prioriteit. De consequentie is dat wij, nog voordat we erover na kunnen denken, direct reageren op gevaar dat er is, of waarvan we denken dat het er is. Ja! Ook gevaar dat je denkt dat er is. Bijvoorbeeld als je bang wordt omdat werk niet af komt of als je je druk maakt in het verkeer om niets.

Neem het heft in handen, pak die mindset aan!

Hoe word je rustiger en succesvoller? Hoe vaker en gerichter je je brein voedt met geruststellende gedachten, beelden, visualisaties, hoe minder vaak je emotiecentrum gevaar gaat signaleren dat er helemaal niet is. Ook ben je zo in staat je zoogdierbrein (ook wel monkey-brain genoemd) zodanig te her-programmeren, dat je beter en gerichter werkt aan dingen die je echt belangrijk vindt. (de Alfatraining aanpak)

Wat ook werkt is het besef dat je ook met een gevoel van gevaar best kunt functioneren. Daarmee leer je je brein ongemakkelijke gevoelens accepteren en zal het op den duur minder snel in de stress schieten. (de ACT-coaching aanpak)

De growth mindset laat je groeien

In onze mindset zitten vaak de, door onszelf opgebouwde, overtuigingen die we hebben over onze intelligentie, talenten, kwaliteiten, maar ook over het leven in het algemeen. En wat denk je dat het voor jezelf betekent als je denkt dat je dom bent, of niks kunt leren of dat je maar weinig talenten hebt?  Je zult nooit iets bereiken!

De growth mindset verandert dat allemaal. Het is een positieve mindset die je in staat stelt om los te komen van gedachten over jezelf. Als tegenhanger van de ‘statische’ mindset ga je werken aan een mindset waarin je in beweging komt en kunt gaan groeien.

De growth mindset zegt tegen een kind niet: “Je kunt iets niet” Het zegt: “Je kunt het nog niet, maar je kunt het wel leren!”. En is dat nu niet geweldig?

Want wij hebben allemaal veel vermogens in ons lichaam en in onze geest, de kunst is het om deze te ontwikkelen. Natuurlijk heeft de ene persoon meer aanleg dan de andere, maar we zijn voor 99% genetisch aan elkaar gelijk!

Informeer gerust naar de mogelijkheden voor zowel particulieren als teams en professionals om slimmer te werken vanuit een positievere mindset!

Direct Contact met Ontspannu!

    Fred Steetsel
    Stressconsultant en professional coach
    06-48616990

    Fred Steetsel van Ontspannu! helpt medewerkers en organisaties beter functioneren en omgaan met werkstress.

    Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!

    Ontdek meer van Ontspannu! Coaching en trainingen

    Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

    Lees verder