Vrijheid is waardevol

We voelen ons in allerlei omstandigheden meer of minder vrij. Vrij om te zijn wie we zijn, om te doen wat we willen. Vrijheid is in onze samenleving een groot goed. Deze dagen vieren we 75 jaar bevrijding, onder het juk uitkomen van de Duitse bezetters. Dat is toch geweldig: we kunnen weer terug naar ‘normaal’.

Vrijheid is een gevoel

Hoe we ons voelen op een dag wordt grotendeels bepaald door wat de omstandigheden toestaan. En als die omstandigheden veranderen… verandert vaak ook ons gevoel. We zijn gewoontedieren. Liefst doen we veel dingen hetzelfde. Dat is makkelijk, dan hoef je er niet over na te denken. Ga jezelf maar na: hoe vervelend is het als je ’s morgens beneden komt en de koffie is op. En als je auto het niet doet ben je helemaal uit je ritme.

In deze periode met Corona maatregelen zijn we allemaal vertrouwde gewoontes kwijt. Niet meer even gemakkelijk bij iemand langs, niet meer op dezelfde manier werken, niet meer iemand kunnen of mogen aanraken.. Het beïnvloedt allemaal ons gevoel. We voelen ons niet meer vrij.

Vrijheid is hoe je denkt

Maar ook in tijden buiten isolement of andere beperkingen voelen we ons vaak niet zo vrij als we zouden willen. De grootste bron van onvrijheid zit namelijk in onszelf. In de beperkingen die we onszelf opleggen, soms vanuit onze opvoeding, soms zelf verzonnen. Daarmee hebben we een gevoel van controle. We denken bijvoorbeeld dat we bepaalde dingen wel of niet mogen zeggen, dat we altijd beleefd moeten zijn of dat politici allemaal niet te vertrouwen zijn. En telkens als we iets kwijt raken is ons denken gericht op wat we kwijt raken.
Maar ook: “Als je voor een dubbeltje geboren bent….” , of “doe maar gewoon dat is al gek genoeg”, of “ik mag me niet aanstellen”. Kijk, dat geeft lekker veel houvast! En deze lijst is bij de meesten van ons nog veel langer.

Vrijheid zit in acceptatie

En dus komt er nu, bovenop je eigen beperkende denken, ook nog eens de onvrijheid van de hele ‘lockdown’. En daar kan je tegen vechten. En dat kun je negeren, door te doen alsof het niet bestaat. En dat kan je beschimpen want het is ondoordacht.

Maar wat er eigenlijk aan de hand is dat je gevoel van vrijheid verlaagd is. Je voelt je onvrijer. En dat wil je niet! Dus je protesteert! En je sputtert tegen… totdat:

Totdat je je erbij neer legt, de situatie accepteert. Dan kan je gaan kijken naar wat wél mogelijk is, waar je wel van kan genieten, waar je dankbaar voor mag zijn. En misschien zijn er zelfs wel nieuwe mogelijkheden ontstaan in deze nieuwe situatie.

Bevrijdend Coachen

En dat is nu juist waarmee ik mensen graag help! Met het vrijer worden in hun gedachten, vrijer worden van hun gedachten, in hun gedrag, meer zichzelf worden, meer doen waar ze achter staan van binnen uit. Lees op deze pagina over bevrijdend coachen. Het is beter voor je gezondheid, je wordt creatiever, rustiger. Je vindt oplossingen voor problemen op een andere manier en je bereikt vaak wél wat je graag wilt.

Direct contact met Ontspannu!

 

 
Stress coach Fred

Fred Steetsel
06-48616990

Ontspannu! is gespecialiseerd in stress coaching, mindset training, burn-out preventie en herstel.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!

Ontdek meer van Ontspannu! Coaching en trainingen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen