06-48616990 info@ontspannu.nl

gewoon doenAllemaal lopen we wel eens tegen zaken aan. Onhebbelijkheden van onszelf, angsten een angstjes, stress in situaties, verleidingen die niet goed voor ons zijn. Ze weerhouden ons ervan om voluit te leven!

Lange tijd steken we onze kop in het zand, maar uiteindelijk drijft het leven je ertoe om de dingen te gaan aanpakken. Het kan zijn dat je gezondheid je ertoe dwingt of misschien je financiële positie. Maar wat de aanleiding ook is, je wordt onherroepelijke een keer gevraagd om de dingen in je leven aan te pakken, om te veranderen.

Bewustwording leidt niet altijd tot succes

Er is een tijd geweest dat we dachten dat als we ons nu maar bewust werden van het probleem, we automatisch wel zouden veranderen. Met de juiste intentie zouden de acties vanzelf komen.
Helaas is dat niet zo. Een goede intentie leidt vaak inderdaad tot een goede start om de dingen aan te pakken. Maar vaak is die eerste aanzet, die intentie, niet voldoende om het ook echt door te zetten. Het verliest onze aandacht, de gevolgen zijn eventjes niet voelbaar meer en…. met al je goede voornemens ben je niets opgeschoten.

Wat werkt wel? Wat leidt tot succes?

Wat wel werkt is om je af te vragen wat de reden is om te veranderen. Wat levert de verandering je op en hoe waardevol is dat? En het dan ook gaan doen! Want dat doen gaat je dan steeds beter af én vormt een steviger houvast.

Ik zal een praktijkvoorbeeld geven:

“Jan woont al jaren samen met zijn vriendin Thea. Voor de gezelligheid drinken ze vaak een glaasje (te veel). In eerste instantie geeft dat alleen maar plezier en is het een verrijking. Weliswaar hebben ze af en toe wel eens ruzie die ontstaat in de onredelijkheid van een beschonken situatie, maar het loopt uiteindelijk altijd wel goed af.
Na een paar jaar echter komt Jan met allerlei vage klachten bij de huisarts. Hij laat een bloedonderzoek doen en de lever van Jan heeft het zwaar te verduren. De huisarts adviseert Jan om te stoppen met drinken. Jan is geschrokken en gaat inderdaad acuut stoppen met drinken. Ook in de relatie is dit natuurlijk een onderwerp en Thea moet toegeven dat zij van het drinken heeft gemerkt dat Jan erg onredelijk wordt. Ze besluiten samen te stoppen.
Jan houdt het één maand vol. Daarna sluipt het alcoholgebruik er weer in. Jan voelt de klachtjes niet meer zo en denkt dat het allemaal niet zo’n vaart meer zal lopen. Hij drinkt immers minder.
De ruzies echter nemen in heftigheid toe. Thea is zich nu veel meer bewust van wat het drinken van Jan in hun relatie doet. En na een paar maanden ontploft de situatie: Thea wil bij Jan weg.
Dit is het keerpunt in de situatie. Jan beseft dat de drank niet alleen zijn gezondheid, maar ook zijn relatie kapot maakt. Hij zoekt een coach en samen zetten ze eens op een rijtje wat er aan de hand is en wat een duurzame oplossing zou kunnen zijn.
Uit Jan zijn reactie blijkt duidelijk dat hij zijn gezondheid weliswaar belangrijk vindt, maar dat zijn relatie met Thea nog veel meer waarde heeft.
Nu gaat Jan het anders aanpakken: Hij heeft wéér de intentie om te stoppen, maar houdt bovendien bij alle keuzes die hij maakt voor ogen hoe waardevol zijn relatie met Thea is. Hij is alles wat hij ging doen gaan baseren op deze keuzes.
Dat kostte in het begin veel moeite, want daarvan was hij zich niet altijd bewust. Maar het heeft uiteindelijk zijn relatie gered en verbeterd.”

Maak je keuzes op basis van je waarden en ga het doen!

doenUit het voorbeeld van Jan wordt duidelijk dat je pas echt verandert als je iets ernstigs tegen komt in je leven. Veranderen is het aanpassen van je “reactiepatronen” en die voelen zo vertrouwd. Maar door alle keuzes in je handelen te baseren op wat je waardevol vindt, krijg je uiteindelijk een waardevol leven.
En door telkens te handelen, te doen, in overeenstemming met je waarden, wordt het steeds gemakkelijker, ontwikkel je nieuwe reactiepatronen.

Uiteindelijk voel je je dus weer beter met datgene dat je bent gaan doen!

Fred Steetsel
Mentalcoach en Stressconsultant
www.ontspannu.nl

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!