06-48616990 info@ontspannu.nl

sportrusten ZoetermeerIn een recente studie van november 2016 (deze van de radboud universiteit) is gebleken dat mensen anderhalf jaar na het constateren van een burn-out nog steeds cognitieve problemen hebben. Dat wil zeggen dat hun denken, herinneren en andere hersenfuncties nog niet op het ‘oude’niveau zijn. De conclusie van het onderzoek is dat preventie de hoogste prioriteit moet krijgen, want een burn-out zou littekens achterlaten…..??????

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Alleen psychologische hulp bij Burn-out is een zwaar onvoldoende aanpak!

hersengebiedenWat blijkt echter: de onderzoeksgroep heeft alleen psychologische hulp gehad! Tja dat verklaart dan meteen al veel. Want een burn-out heeft vaak wel een sterke psychologische oorsprong, maar is uiteindelijk een lichamelijke toestand. Ook de hersenen zijn aangedaan! Vooral de hippocampus heeft een flinke knauw gekregen. Maar ook andere systemen liggen flink op hun gat en herstellen niet zo maar! Hoe kun je dan verwachten dat je met alleen psychologische hulp iemand laat herstellen van een burn-out?

Eerst de biochemie bij Burn-out: gericht en bewust bewegen.

Om het lichaam en de hersenen echt te laten herstellen is op het juiste niveau bewegen, afgewisseld met voldoende rust noodzakelijk ! Alleen dan worden de juiste stoffen aangemaakt om het herstel mogelijk te maken. Zowel de brein-opbouwende hormonen als de stress-beheersende hormonen zijn nodig om herstel van hersenweefsel in diverse gebieden te laten plaatsvinden. En deze aanmaak vindt via gericht en beheerst bewegen plaats!
(P.S. In mijn voorlichting bij bedrijven leg ik de achtergrond van deze stress-fysiologie uit)

En daarna pas aanvullend psychologische hulp

Daarna kun je gerichte coaching inzetten. Het verkeerde denken ombuigen, slimmere keuzes maken of slimmer omgaan met omstandigheden kunnen voorkomen dat je weer in een burn-out terecht komt. Maar het zijn geen voldoende maatregelen om iemand te laten herstellen, alleen om herhaling te voorkomen.

In het burn-out herstelprogramma: stap uit je burn-out komen deze factoren samen!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!