06-48616990 info@ontspannu.nl

Ben jij wel een echte vriend met jezelf? Weet je wat je behoeften zijn en voorzie je daarin? Of doe je jezelf geweld aan? En geeft die houding je dan veel stress? Dat kan zowel op het werk als privé zijn.

Wees je ideale vriend en ervaar minder werkstress.

Photo by Hudson Hintze on Unsplash


De meest ideale coach is: eerlijk, direct, geïnteresseerd, nieuwsgierig, warm, meelevend, niet-oordelend, begripvol en invoelend. Zo iemand zie je graag tegenover je zitten tijdens een gesprek! (Ik doe mijn best!! 😉

Maar dat kan jij ook! Jij kunt je persoonlijke kracht benutten, minder stress hebben en actief bijdragen aan je eigen groei en ontwikkeling, door je eigen vriend te zijn.

De vijand buiten houden: negatieve gedachten

Het is in dit verband heel goed om te weten wat hierin je vijand is. Dat zijn je eigen negatieve gedachten en overtuigingen die een grote destructieve rol in je leven spelen. (in de Alfatraining besteden we daaraan dan ook veel aandacht)
Deze innerlijke stem is grotendeels op jezelf gericht, maar kan ook worden gericht op anderen, in het bijzonder je partner, je collega’s en dierbaren. In beide gevallen hebben ze een vernietigend effect!

Zeg je wel eens in jezelf:

  • Dat kan ik niet,
  • Dat lukt me nooit,
  • Dat haal ik niet,
  • Ik ben al te oud,
  • Ik ben nu eenmaal zo,
  • Wat is iedereen toch negatief?

Het is essentieel om te ontdekken wat je jezelf wijs maakt over jezelf en over anderen. Op welke gebieden van je leven treden die op?

Direct duidelijk zijn het afkeuren van jezelf omdat je jezelf dom vindt voor bepaald werk of te dik vindt. Maar er zijn er vaak nog veel meer die je niet direct onderkent.
Het gaat om het herkennen van delen van je leven waarover je je ellendig voelt, maar waar je niet de vinger op kunt leggen.

Aanpakken die negatieve gedachten over jezelf!

Niet alleen is het essentieel destructieve ‘stemmetjes’ te herkennen, maar deze stemmen kun je ook rechtstreeks uitdagen en vervangen door positieve acties. Denk je bijvoorbeeld over jezelf dat je te dik bent, dan schaadt dat je gevoel van eigenwaarde. Het is dan zaak om positieve actie te ondernemen. Dat sterkt je in je zelfvertrouwen én het is een actie in de goede richting!

En hoewel er wel elementen van de waarheid kunnen zijn in wat je innerlijke stem je vertelt, dan nog zijn de vijandige of bestraffende aspecten onaanvaardbaar. Je wint niets met een aanval op jezelf; en dit versterkt alleen maar de kans dat er niks verandert. Je werk stagneert en je wordt ongelukkig!

De oorzaak van je negatieve gedachten

De vijand van binnen kan worden gezien als een gevolg van hoe je werd behandeld als kind. Of jouw reactie op mishandeling of pesten op school bijvoorbeeld. En dat werkt door in je werk.
Door dat te beseffen kun je er iets aan doen, zonder daarvoor in therapie te moeten gaan!
Het opent allerlei nieuwe mogelijkheden voor een beter leven.

Ben je bijvoorbeeld verlegen of teruggetrokken dan kan je er achter komen dat dat komt doordat je vroeger gekwetst bent en nu bang bent voor de reacties. Maar als volwassene kun je daar vaak veel beter mee om gaan. En zo zijn er nog legio voorbeelden te verzinnen (vul zelf maar in!).

Vrienden worden met jezelf kan eng lijken

De waarheid is dat het moeilijk is en een beetje eng om veranderingen in je negatieve gedachten te maken. Dat komt omdat je je oude beeld van jezelf moet veranderen en een nieuw beeld aanvaarden. En daardoor kunnen voor je idee ook gezins- of familie-verhoudingen overhoop worden gehaald. En de verhoudingen met collega’s of je chef worden ook anders… En die voelden, hoewel scheef, zo veilig…..

En zo kom ik weer terug bij het begin van het verhaal. Wees die vriend voor jezelf. Want alleen dan kan vooruitgang worden geboekt. Daarnaast kunnen de echte vrienden om je heen je steunen.

Als coach help ik je hierbij graag een handje. Met alfacoaching, de alfatrainingen of bijvoorbeeld of de nieuwe cognitieve gedragsmethode ACT

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!