Werkstress is verantwoordelijk voor veel ziekteverzuim. Veel mensen zijn niet in staat om zich los te maken van de stress, nemen het mee naar huis. Wat nu als je wat meer plezier in je werk zou hebben en houden?

Werkplezier is er als je begint met werken

Iedere nieuwe medewerker komt vol energie op een nieuwe werkplek. Een nieuwe uitdaging: spannend! En dat suggereert dan meteen dat een bepaald niveau van spanning ook goed kan zijn. En dat is ook zo. Maar na verloop van tijd verdwijnt vaak die energie. Dan slaat de spanning om in negatieve spanning, het wordt een last om te dragen. De medewerker neemt ‘intern ontslag’, want al zit hij of zij nog wel op het werk, echte inzet is er niet meer bij.

Werkstress kan stimulerend zijn

In de onderstaande figuur (Compernolle) zie je dat een bepaalde mate van werkstress stimulerend kan zijn, sterker nog: als de spanning geheel afwezig is ontstaat verveling, wat ook tot een neerwaartse spiraal kan leiden.

Boredom = verveling ; Pleasure = werkplezier ; Task = karwei ; Threat = Bedreiging ; etc.

Werkplezier verdringt werkstress door gelukshormonen

Wie met plezier zijn werk doet heeft daardoor alleen al minder werkstress. En mocht het eens tegen zitten, dan is de tijdelijke werkstress gemakkelijker te verwerken. Hoe komt dat?

Zowel tijdens stress als tijdens plezier maken we hormonen aan. Tijdens de werkstress zijn dat natuurlijk stress-hormonen (met name Cortisol en Adrenaline) en tijdens werkplezier zijn dat gelukshormonen (met name Endorfinen). Deze hormonen zijn elkaars natuurlijke tegenhangers, dat wil zeggen dat het ene hormoon de werking van het andere “dempt”. Heb je dus wat vaker plezier op je werk, dan maak je meer endorfinen aan en kan je een “aanval” van de stresshormonen gemakkelijker aan. En zo blijf je dan aan de positieve kant.

Chronische werkstress: onbalans in hormonen

Maar stel nu dat je juist vaak te veel werkstress hebt. Dan blijkt de inwerking van de stress-hormonen funest op je veerkracht. Want de centra in je hersenen waar de gelukshormonen worden aangemaakt raken dan aangetast. Het gevolg is duidelijk: de dempende werking van gelukshormonen op de stresshormonen blijft uit en dit is een zelf-versterkend mechanisme. Je raakt uit balans.

Werkstresstest: Doe eens de werkstress-test

Werkplezier stimuleren

Het is dus zaak om zo veel mogelijk het plezier in het werk te stimuleren. sleutelfactoren daarbij zijn:

  • Een goede werkomgeving en -cultuur
  • Slim energie-management: houd je energie balans zodat je niet uitgeput raakt
  • Zorg ervoor dat je op de juiste plaats zit kwa niveau
  • Versnipper je aandacht niet, maar werk gericht aan je taak
  • Stel realistische doelen

Workshops werkplezier

Ontspannu! organiseert workhops van 2-4 uur om meer plezier in het werk te krijgen. Deze workshops worden in-house gegeven aan groepen van 10-15 medewerkers. Meer weten of een specifieke vraag: stel hem beneden!

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en professional coach
06-48616990

Fred Steetsel van Ontspannu! helpt medewerkers en organisaties beter functioneren en omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!

Ontdek meer van Ontspannu! Coaching en trainingen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder