Tips om je werkplezier te vergroten

Veel mensen zijn ontevreden met het werk dat ze doen. Maar ja, je mag tegenwoordig al blij zijn dat je werk hebt. Wachten op betere tijden, en dan…! Dus gaan ze met tegenzin naar het werk en verlangen alleen naar het weekend en de vakanties. Zonde! Op deze manier gooi je veel kostbare tijd weg en ligt werkstress op de loer.

Het leven is te kostbaar en werken is een te groot onderdeel van dat leven, om het niet naar je zin te hebben in je werk. Wil je meer inzicht: –>doe de werkstress-test<–!

Je baan opzeggen kan altijd nog. Maar wat ik duidelijk wil maken is dat ieder voor zichzelf het verschil kan maken in zijn/haar eigen werkomgeving, en dat je met een aantal stappen je eigen werkplezier kunt vergroten. Dan kom je op een veel prettiger manier je werkdagen door…

Als jij het niet doet, wie dan wel?

Zelf leiderschap is een belangrijke eigenschap voor deze tijd. Lees eens de boeken van Steven Covey of Wayne Dyer! Het is een vereiste en onmisbare vaardigheid, het leiding geven aan je eigen leven, jouw rol op je werk en binnen je team. Want als jij het niet doet, wie dan wel? En wat bepaalt die ander dan allemaal wat jij liever toch anders had gehad?

Werkplezier vergroten

Hoe doe je dat nu je werkplezier vergroten? Hier een aantal tips dat echt werkt!

  • Neem initiatieven en kom in actie als het gaat om dingen die jouw werkplezier kunnen verbeteren. Ga niet zitten wachten op de organisatie of je leidinggevende. Dit geldt vooral voor de volgende punten:
  • Iedere dag heb je weer de vrijheid om te kiezen wie en hoe jij wilt zijn. Gebruik die mogelijkheid dan ook. Bedenk jezelf dus hoe je wilt zijn en je zal zien dat als jij glimlacht er veel meer mensen zullen terug lachen dan als je boos bent.
  • Zet eens op een rijtje wat jij belangrijk vindt in je leven. Wat zijn jouw principes en waarden, met name toegepast op het werk?
  • Je kunt wel bedenken wat je belangrijk vindt, maar als je er niets mee doet gebeurt er nog niets. Pas dus je gedrag aan op basis van je principes en waarden. Voorbeeld: als respect heel belangrijk voor je is, gedraag je dan zo dat het voor anderen heel makkelijk is je respect te geven en ga ook respectvol om met anderen.
  • Zet je talenten weer eens op een rijtje. Vergroot je geluk door deze talenten te benutten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het benutten van je talenten een groot positief effect heeft.
  • Verplaats je eens vaker in de ander. Hierdoor kun je beter op een ander afstemmen en verbeter je je relaties op het werk. En dat is een stuk leuker dan de rationele houding die meestal wordt gevonden in werksituaties. Bovendien zorgen betere relaties op het werk voor meer sociale steun!
  • Blijf je ontwikkelen. En doe dat vooral op een positieve manier. Wat ging goed en hoe kan ik daarvan morgen ook weer profiteren?