06-48616990 info@ontspannu.nl

Stress-coach

Zintuigen heten niet voor niets zin-tuigen. Ze zijn jouw persoonlijke gereedschappen om aan je ‘goede’ zin te werken in je hormonenatelier. (Hoe? Zie Alfacoaching.nl)

Deze blog is een vervolg op het verhaal over Stress en Hormonen

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

1. Zien

Voor je zienStel je voor dat je blind zou zijn? Doe je ogen maar even dicht. Wat zou je missen? Kijken is belangrijk. Zien nog meer! Hoe stimuleer je je see-good hormoon? Wat heb je nodig? Wat wil je zien om je heen? Wil je altijd gelukkige mensen om je heen zien, mooie kunstige dingen, stijl, kinderen, natuur, zon, of wolkjes in de lucht? Wil je elke dag blij naar jezelf in de spiegel kunnen kijken? Omring je bijvoorbeeld door de juiste kleuren en ga naar buiten. Zoek de plekken op waar je graag wilt zijn.

2. Horen

De hele dag door horen we geluiden en stemmen. Een pasgeboren baby kan niet zonder. Je begint met horen als je wakker wordt. Het geluid van de wekker of de stem van je partner als je opstaat. horenDe drukte rond het ontbijt. De woorden aan tafel. De muziek uit je iPod als je naar je werk fietst. Geluiden in het station of op de werkvloer. De stemmen van je vrienden over de telefoon. Stel dat je doof bent, wat zou je missen? Welke geluiden heb jij nodig om je happy te voelen? Je kunt zelf muziek kiezen die je in een bepaalde stemming brengt. Heb je een lekker dansnummer waar je helemaal gelukkig van wordt? Laat je dan lekker gaan! Lachen is nog zo’n aanstekelijk geluid. Als je lacht beginnen stofjes als het rusthormoon en het actiehormoon in je lichaam rond te dwarrelen, waar je weer helemaal happy
van wordt! De adrenaline verhoogt het zuurstofgehalte in de hersenen waardoor je sneller reageert. De endorfine maakt je gelukkiger en verzacht pijn. Dus laat jezelf lekker lachen en spreek eens af met je beste vrienden.

3. VoelenVoelen

Je huid is je grootste orgaan, omdat je gehele huid meer weegt dan elk van je andere interne organen. Je huid kan voelen of iets hard, zacht, harig of ruw is. In je huid zitten hele kleine celletjes, zenuwen, die prikkels naar je hersenen sturen, zodat je weet wat je voelt. Als je het koud krijgt, gaan de haartjes op je huid overeind staan. Je hebt dan kippenvel. Denk maar even aan een lekker warm bad of douche.Aan knuffelen, strelen of masseren? Aan het warme zand op het strand onder je blote voeten? Aan de zon op je huid, de wind over je blote armen. Stel dat je niets kon voelen? Wat zou je dan missen? Zonder lichamelijk contact zou je het als baby niet overleven. Via je huid kan je elk gelukshormoon in je lichaam stimuleren, vooral het knuffelhormoon dat er ook voor zorgt dat je je gaat hechten. De tastzin is een geweldig zin-tuig om zin te krijgen in tasten, strelen, kietelen, friemelen, masseren en seks natuurlijk.

Proeven4. Proeven

Het zintuig dat alles met proeven te maken heeft, is de tong. Je kunt natuurlijk je tong voor hele andere dingen gebruiken, maar toch vooral om je eten te proeven. Als je niets zou proeven? Wat zou je missen? Van welke smaak word je nu echt gelukkig? Stel je eens voor dat je iets heel zouts eet, of misschien iets heel wrangs of zoets? Ben je meer van bitter? Of misschien is de smaak van een lekker drankje wel wat je vrolijk maakt?

5. Ruiken

In een parfumwinkel weet je meteen wat je wel of niet lekker vindt ruiken. Bij een kaasboer is dat al minder duidelijk. Of beeld je even een rioollucht in. De geur van lekker voedsel maakt je hongerig. De geur van slecht voedsel maakt je misselijk.
Van sommige geuren word je seksueel geprikkeld. Stel dat je niets zou ruiken? Wat zou je missen? Met je tong kun je alleen Ruikenzoet, zout, zuur en bitter onderscheiden. Maar als je een reep chocolade eet, proef je de geur van cacao vooral met je neus. Wat is de lekkerste geur die je kent? De geur van gebakken pannenkoeken, de geur van houtskool, deg geur van lelies of fresia’s? En wat de meest onaangename? We herinneren ons geuren. Ook daar worden we blij van. De één wordt gelukkig van vanille, de ander van de geur van nieuwe elektronica. Het kan zijn dat de geur van warme chocolademelk je aan vroeger doet denken, toen je nog in de kleuterklas zat. De geur van dennennaalden doet je denken aan kerst. Eucalyptus aan dat heerlijke badzout. Wanneer je hersenen een bepaalde geur verbinden met iets uit het verleden roept dat gevoelens op.
De bovenstaande voorbeelden roepen bijvoorbeeld positieve gevoelens op, omdat de geuren herinneren aan prettige gebeurtenissen. Door geuren op te roepen, kan je kleine momentjes van geluk voor jezelf creëren. Je kunt geluk ‘opslaan’ in een geur.

Ontwikkel een nieuwe gewoonte door te visualiseren je wordt gelukkiger en de stress neemt af!

“Let op je gedachten, want ze worden woorden. Let op je woorden, want ze vertalen zich in daden. Let op je daden, want ze worden gewoonten. Let op je gewoonten, want ze vormen je karakter. Let op je karakter, want dat bepaalt je toekomst.”
James Allen.

Hetzelfde geldt als je aandacht besteedt aan je gelukshormonen. Laat je inspireren om nieuwe gewoonten aan te leren en kies een activiteit die o.a. je endorfine prikkelt.
Heb je hierbij hulp nodig kijk dan eens naar mijn pagina over alfacoaching.
Veel geluk!

Graag help ik je zowel bij het herstel van burn-out als bij het beter omgaan met stress. Neem gerust contact op!  Of bel met 06-48616990

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!