06-48616990 info@ontspannu.nl

Sommige mensen lijken helemaal happy van buiten. Maar ze zijn het ondertussen helemaal niet van binnen. Alles wordt afgedekt met een leuke glimlach. En tegelijkertijd geven ze er geen aandacht aan waarom ze eigenlijk niet gelukkig zijn. Ze zoeken afleiding in de tv of sociale media of blijven plannen maken voor de toekomst en vergeten nu te leven… herkenbaar? De harde waarheid over geluk…..

Behind the painted smile

Zolang we maar bezig zijn voelen we de waarheid van ons ongeluk niet. We reageren impulsief op de omgeving, en we gaan maar verder met geen duidelijk idee over waar we naartoe willen.

happydepeppieWe slapen slecht. En als we gaan werken dan willen we het liefst ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk kunnen stoppen met werken. We worden gevoelloos en zijn gestart met een gezin omdat het hoort, een nieuwe auto en alle verplichtingen die daarbij horen. Zo worden we in twee decennia steeds dikker van buiten en leger van binnen. Onze glimlach bedekt de waarheid over hoe weinig tijd en moeite die we in de dingen die het meest belangrijk voor ons zijn investeren. En zo gaat het.

Maar het goede nieuws is dat we kunnen veranderen. Ieder van ons kan dat:

  1. Besef dat we ons vaak bezig houden met dingen die ons ongelukkig houden. Alles wat je aandacht geeft groeit. Richt je dus op wat ertoe doet en laat los wat je energie kost.
  2. De meeste mensen hebben niet méér, maar minder nodig om gelukkig te zijn. Vereenvoudig je leven dus en gooi weg wat je niet meer nodig hebt (ook emotionele ballast)
  3. We verpesten een prima dag met onze verwachtingen.Zou je niet liever aangenaam verrast dan hopeloos teleurgesteld worden? Een groot deel van je directe tevredenheid berust op je bereidheid om los te laten wat je denkt dat het leven zou moeten zijn. Accepteer en waardeer het leven voor alles wat het nu is.
  4. Het meeste van wat ons vandaag zorgen baart heeft absoluut niets te maken met vandaag. Als je je veel zorgen maakt over wat er zou kunnen zijn of wat had kunnen zijn, negeer je alles wat er wél is. Je zorgen maken is de grootste vijand van het huidige moment. Het doet niets anders dan stelen van je vreugde.
  5. Oude wonden hebben niets te maken met je huidige mogelijkheden voor geluk. Doe je best om los te laten! En loslaten gaat dan niet over het verleden vergeten, het gaat erom dat je de wijsheid en kracht hebt om het heden te omarmen. Je hebt een keuze: positief en vrij te zijn of te worden gevangen door je eigen negativiteit.
  6. Het is niet wat er gebeurt, maar hoe we reageren, dat ons maakt of breekt. Gelukkig zijn en positief betekent niet het negeren van de negatieve, maar het gelukkig zijn en positief laten overwinnen van het negatieve. Er is een groot verschil tussen de twee. De grootste en meest complexe hindernis die je ooit zult moeten overwinnen is je geest. Als je dat kunt, kun je alles overwinnen.
  7. Kiezen voor het comfort op de korte termijn berooft ons vaak van geluk op lange termijn. We maken veilige en makkelijke keuzes, omdat je bang bent voor wat je kan overkomen. Maar als je dat doet, zal niets goeds ooit gebeuren. Je kunt comfortabel of moedig zijn, maar zelden beide tegelijk. Laat angst en zelfgenoegzaamheid je lot niet bepalen. Stop met praten over wat je wilt doen en begin het te doen. Luiheid kan aantrekkelijk lijken, maar zinvol werk leidt tot geluk.
  8. Er zijn vrienden en familieleden in ons leven, die ons tegenhouden. Hoewel geluk van binnenuit komt, is het is nooit verstandig om veel tijd met mensen door te brengen die je voortdurend tegen houden. (zelfs vrienden of familielid). Want, als je gelooft dat er meer voor je mogelijk is, zelfs dat je buitengewoon kunt zijn, dan word je juist geremd door sommige mensen. Waarschijnlijk word je dan net zo gewoon als ze van je verwachten. En er is absoluut geen reden om dat te accepteren voor jezelf!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach

Vertaald en bewerkt uit:
http://www.marcandangel.com/2016/11/13/8-hard-truths-about-happiness-no-one-wants-to-admit/

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!