06-48616990 info@ontspannu.nl
Wat zijn er toch veel mensen bezig om zichzelf te bewijzen. Alsmaar beter te moeten worden. Gewoon en gemiddeld zijn is niet meer normaal. Iedereen moet bijzonder zijn. Maar als je nu eens gewoon probeert te zijn, gewoon jezelf. Zou dat je niet veel stress schelen?

<hr>

De meeste stress doe je jezelf aan

Alles is maakbaar in onze maatschappij. Als je maar hard genoeg werkt dan bereik je alles. Maar wat nu als je daarmee jezelf telkens weer enorm frustreert en onder druk zet? En dat alleen maar omdat je vindt dat het zo moet, dat je ouders je dat wijs maakten of dat je werkomgeving je daaroe “uitnodigt”?

Als je eens de moeite doet om te ‘checken’ wat mensen van je verwachten, dan blijkt dat je vooral jezelf onder druk zet. Dan blijkt vaak, dat je eigen gedachten en manier van denken je de meeste stress geeft.

Je eigen regeltjes zetten je onder druk

We hebben allemaal in onze jeugd boodschappen meegekregen. Boodschappen die je leven lastiger maken dan hoeft. Daarnaast hebben we, als reactie op gebeurtenissen in ons leven, allemaal reactiepatronen ontwikkeld.
Alles bij elkaar is zo een heel ‘regeltjes-boekje’ ontstaan over:

 • Hoe je je hoort te gedragen
 • Wat je wel of niet zegt in bepaalde omstandigheden
 • Maar ook: Wat er van je verwacht mag worden, op het werk, privĂ© en wat je van jezelf verwacht.

Nodeloos om te benadrukken, hoe het leven met al die regeltjes je leven moeilijker maken dan echt nodig is.

Maak eens een ‘regeltjes boekje van jezelf

Dit is een oefening die ik mensen graag mee geef. Maak eens een regeltjesboekje, met daarin al die afspraken met jezelf. Het zal je tegenvallen hoeveel het er zijn, en op hoeveel vlakken je deze regeltjes zult herkennen.

Bijvoorbeeld:

 • Ik moet op tijd zijn
 • ik moet voorkomend zijn
 • ik moet het beste uit mezelf halen
 • ik moet aardig zijn
 • ik moet mijn tanden altijd poetsen
 • ik moet gezellig doen
 • ik moet wijzer zijn dan de ander
 • ik moet hard werken
 • etc etc.

En als je de regeltjes dan op een rijtje hebt, lees ze dan eens hardop voor aan jezelf. Overdrijf ze zelfs eens een beetje! Er zitten vaak zoveel ‘moetens’ in die helemaal niet hoeven! Maar hoe dan wel? En als ik het anders zou doen, of minder ‘moet’ van mezelf, wat kom ik dan tegen? En hoe ga ik daarmee om?

Anders leven hoeft niet meteen succesvol te zijn

Gun jezelf de tijd om dingen op je eigen tempo en op je eigen manier aan te pakken. Merk je dat je eigen regeltjes je dwars zitten, dat wat jij verwacht van het leven je wel heel veel druk oplegt? Besef dan, dat dat over de jaren zo gegroeid is. Het heeft consequenties gekregen, je bent eraan gewend geraakt. Dus pak het stapje voor stapje aan.

En probeer daarbij te accepteren, dat het niet meteen goed moet gaan. Sterker nog: Wie zegt dat alles goed moet, dat alles beter moet? Gun jezelf de tijd, gun jezelf je fouten, want alleen dan kun je leren.

Ont-moeten kun je leren

Ik help mensen om te ont-moeten. Door gerichte coaching, door de alfatraining en sinds kort ook door 4 dagen samen helemaal weg te zijn in het Sauerland. Kom eens meedoen en ervaar wat ont-moeten met je doet. In een volgende blog ga ik verder in op het ont-moeten.

Direct contact met Fred Steetsel van Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met (werk)stress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!