06-48616990 info@ontspannu.nl

Leer van 75 jaar onderzoek!

Uit het langstlopende onderzoek van de Harvard Universiteit over het leven van volwassenen (75 jaar loopt dat onderzoek inmiddels!!!) blijkt duidelijk wat het geluk en de gezondheid het meest beïnvloedt.

Roem, succes en rijkdom maken je niet gelukkig

rijkdomEen interview onder jong-volwassenen gaf aan dat mensen vooral denken aan Roem, Rijkdom en Welslagen als factoren voor een gelukkig leven.

Maar uit het bovengenoemde onderzoek bleek dat het hele andere factoren zijn. Wat houdt ons dan wel gezond en wat maakt ons duurzaam gelukkiger. Hieronder vind je de conclusies:

Wat maakt wel gelukkig?

Conclusie 1: Goede relaties houden ons gelukkig en gezond
  • Eenzaamheid is dodelijk en giftig
  • Sociale banden met vrienden en familie zijn belangrijk
Conclusie 2: Het gaat er niet om hoeveel vrienden je hebt en ook niet of je een vaste relatie hebt, het gaat om de kwaliteit van de relaties
  • Zijn er veel conflicten dan is dat ongezond voor je, kibbelen mag, maar neem anders afscheid, ga scheiden (dat is zelfs minder ongezond dan in een slechte relatie blijven.
  • Warme relaties beschermen je gezondheid
  • Tevredenheid in de relatie is belangrijk. Onbevredigende relaties verminderen je weerstand tegen pijn en vergroten emotioneel lijden.
Conclusie 3: Goede relaties (waarin je op elkaar kunt rekenen) beschermen de hersenen
  • Je geheugen blijft langer goed als je waardevolle, warme relaties onderhoudt.

gezelligheidInvesteer in relaties!

Er zijn geen ‘quick-fixes’ als het gaat om relaties. Relaties zijn complex, soms niet sexy, ronduit lastig soms. Maar ze leveren op den duur veel op! Investeer dus in de verstandhouding met familie (en leg die vetes maar eens naast je neer), vrienden, relaties en je gemeenschap.

Marc Twain hierover:

“There isn’t time, so brief is life, for bickerings, apologies, heartburnings, callings to account. There is only time for loving, and but an instant, so to speak, for that.”

Hier een link naar de gehele TED-speech die hierover gaat:

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!