06-48616990 info@ontspannu.nl

positieve gedachtesMisschien is het je ook al opgevallen. We onthouden gemakkelijker ongelukkige episodes uit ons leven dan gelukkige.
Jobverlies, een flinke boete, relationele problemen, een mislukte vakantie worden beter in ons geheugen opgeslagen dan perioden van puur geluk. Wetenschappers hebben via een MRI scan aangetoond hoe sterk de hersenactiviteit in bepaalde zones is als mensen aan negatieve herinneringen terugdenken. Dergelijke zichtbare MRI-reactie in de hersenen is veel sterker dan als men heel even een positief levensmoment terug voor de geest haalt.

De verklaring: evolutie

De reden waarom we meer geneigd zijn om negatief te denken heeft te maken met de menselijke evolutie.
In de tijd van onze verre voorouders hadden mannen en vrouwen meer voordelen door de hersenen in een voortdurende staat van paraatheid te houden. Het was daarom bijvoorbeeld beter zich te herinneren dat je best geen tijger aait dan een beeld vast te houden hoe mooi een zonsondergang kon zijn. Deze voorouderlijke manier van denken werkt vandaag echter in ons nadeel, behalve in acute oorlogtoestanden.In tijden van vrede worden mensen door hun negatieve, donkere gedachten depressief.Want die focus op negatieve dingen beïnvloeden ook sterk je gevoel.

Pessimisten hebben altijd gelijk, maar zijn niet gelukkig. Waar kies jij voor?

In iedere situatie heb je zelf de keuze om te reageren zoals jij wilt. En wat doe je dan? Het volgende voorbeeld maakt dat duidelijk:
Piet is ontslagen en kan nu in de put gaan zitten en denken dat hij nu een armzalig leven zal krijgen (en dat zal hij zeker krijgen als hij niets onderneemt), óf hij besluit om deze crisis te accepteren en zijn vizier te richten op wat hij echt waardevol vindt in zijn leven en daarvan zijn werk te maken.Eén situatie, twee keuzes, waarvoor kies jij?

Focus op gelukkige momenten

Wat je te doen staat is beter leren omgaan met je eigen, ingebouwde manier van denken. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Neem je gedachten niet altijd zo serieus. Je hebt je gedachten, maar je bent ze niet!
  • Neem bewust foto’s van gelukkige momenten en zoek die ook op en kijk er af en toe naar.
  • Registreer, herinner en koester je succesvolle situaties en herbeleef, vier die, hoe klein ook.
  • Zo gauw je merkt dat je negatief dreigt te worden: richt je aandacht op een meer positieve gedachte of ga iets anders doen.
  • Kijk naar vrolijke films of films die je leven meer inhoud geven. (zingeving!)
  • Lees veel boeken waarin de voordelen van positief leven worden uitgelegd.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!