06-48616990 info@ontspannu.nl

Er is de laatste tijd veel aandacht voor werkstress. Door het werk krijgen mensen stress en als het lang doorgaat dan ontstaat vaak een overspannen situatie of zelfs een burn-out.
Maar werkstress kan niet los worden gezien van de persoon en zijn of haar persoonlijke situatie. Vaak is er irritatie en geeft men wel het werk de schuld, terwijl de oorzaak elders ligt.


Werkstress en de thuissituatie

Stel je staat thuis onder druk. Je bent niet gelukkig met je schoonmoeder, je vrouw steunt je niet en de financiën laten ook te wensen over. Dan kun je je voorstellen hoe stress-gevoelig je bent. Je kunt dan op het werk veel minder hebben en hebt dus ook veel sneller ‘werkstress’. Maar je collega naast je ervaart helemaal niet zo veel stress als jij!

Sporters hebben meer of minder werkstress

Gezonde inspanning, dat wil zeggen inspanning die haalbaar is en gevolgd wordt door goed herstel, leidt tot een grotere gezondheid. En hoe gezonder je bent, hoe beter je lichaam in staat is om stress hormonen te verwerken. En dus zal zo iemand veel beter in staat zijn om de werkdruk te verdragen.
Maar let op: te veel sport, waarbij je lichaam te sterk wordt belast en onvoldoende herstelt leidt tot een lagere belastbaarheid. Sterker nog: overtraining is eigenlijk een soort sportieve burn-out.

Gezond denken leidt tot minder stress

Dat is ook het nut van al die yoga klasjes en mindfulness trainingen. Mensen wordt geleerd om relaxter te blijven in stressvolle situatie. Een stapje verder gaat het met de cursus Alfatraining waarin mensen leren om zowel gericht te ontspannen (ook op het werk) en aan zichzelf te werken om voortaan luchtiger tegen problemen aan te kijken. En natuurlijk kun je dan beter omgaan met werkdruk en de problemen die zich daar voordoen.

Arbeidsfactoren leiden tot werkstress

En natuurlijk zijn de arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, etc. van directe invloed op de ervaren werkstress. Een bedrijf dat zijn medewerkers lief heeft zal daaraan aandacht schenken. In het model van het ‘huis van werkvermogen‘ probeert men de balans te vinden. Mail me gerust als je daarover meer wilt weten.

Stress doordat een medewerker niet op zijn plek zit

verveling-werkstressVaak zitten mensen onbewust of bewust niet op hun plek. Ze zijn gepromoveerd, hebben zekerheid in een job die eigenlijk te veeleisend is of wellicht te saai en vervelend voor hen. Je begrijpt dat heeft ook werkstress. Daarop kan een bedrijf alert zijn en inspelen door actief aan de slag te gaan met loopbaangesprekken. Want anders ligt een burn-out of wellicht een bore-out op de loer! En dat is voor alle betrokkenen ongewenst.

Werkstress = privé stress + werkdruk + persoonlijke factoren

Samenvattend kun je zeggen dat stress zich vaak uit als werkstress, maar eigenlijk een factor is die een samenstelling is van werkdruk + privéstress + persoonlijke factoren. Niemand koopt er wat voor om de ‘schuldvraag’ te beantwoorden, maar bij het aanpakken van werkstress dien je wel rekening te houden met alle factoren.

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!