06-48616990 info@ontspannu.nl

Stress-coach Naar aanleiding van een discussie op facebook vind je hier mijn visie over de relatie tussen overspannen zijn en burn-out.

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Overspannen toestand

We lezen vaak in de krant dat iemand in een overspannen toestand is aangehouden. Hij of zij was compleet de weg kwijt en moest door de politie worden mee genomen. Zo’n zelfde situatie doet zich soms op het werk voor en ik herinner me dat ex-minister Gerda Verburg ook eens in overspannen toestand van achter het spreekgestoelte moest worden weggehaald. Ze kon even geen woord meer uitbrengen.

Deze gebeurtenissen illustreren precies wat een overspannen situatie voor iemand betekent: de spanning is te hoog opgelopen, het lichaam, de hersenen kunnen het even niet meer aan. De remedie is eenvoudig te bedenken: haal de persoon uit de gespannen situatie en na een relatief korte periode van rust zal het herstel intreden.

Overspannen situatie is een signaal

Dat het herstel daar is wil niet zeggen dat de oorzaak van de overspannenheid is weggenomen. Het is dus altijd zaak om daar samen met de persoon naar te kijken. Vaak gaat het om een tijdelijke situatie, die zichzelf vanzelf opheft, maar soms moeten er ook maatregelen worden getroffen om herhaling te voorkomen.

Burn-out op de loer

Net zoals met een langere periode van stress, ligt ook na een overspannen situatie een burn-out op de loer. Als er dus niet wordt gekeken naar de oorzaken van de stress en net wordt gedaan alsof alles in orde is na een weekje of wat rust, dan dreigt er het gevaar dat op termijn een burn-out wordt opgebouwd.

Een burn-out onderscheidt zich van een overspannen situatie vooral door de fysieke gevolgen die de langdurige (interne) stress heeft voor het lichaam. Uitgeputte organen en achtergesteld onderhoud, veroudering, een verzwakt immuunsysteem en nog veel meer. Een burn-out is dus vooral een fysieke conditie die zijn oorsprong vindt in langdurige stress.

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!