06-48616990 info@ontspannu.nl

Stress-coachOp de werkvloer kan door bedrijven gericht gewerkt worden aan het bevorderen van geluk. Meer werkgeluk zorgt voor een grotere stressbestendigheid en dus minder werkstress.

Hoe kun je nu het beste het geluk in het werk vergroten?

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Werkgeluk geeft minder werkstress

Geluk is geen absolute factor. We ervaren pas geluk als we ook weten hoe het voelt om ongelukkiger te zijn. Daarnaast kun je ook niet altijd gelukkig zijn. Gelukkig maar, want anders zou dat de nieuwe ‘normaal-toestand’ worden en was je je dat wellicht niet eens meer bewust.

Hoe gelukkiger iemand zich voelt, hoe beter hij of zij in staat is om stressvolle situaties aan te kunnen. Ervaren werkstress wordt dan eerder gerelativeerd. Dat komt doordat in de hersenen eerder ‘positieve draadjes’ worden gevolgd. Daarnaast zal het stresssysteem meer gedempt worden door gelukshormonen.

Maar hoe krijg je nu het werkgeluk omhoog in een organisatie? Hierover schreef Gea Peper een mooi artikel. Hieronder haar bevindingen. Krijg je het bevorderen van werkgeluk maar niet op de kaart binnen de organisatie? Niks van aantrekken, start een proef en toon aan dat het werkt!

Werkgeluk bevorderen

werkplezier werkstressIn veel bedrijven staat het bevorderen van werkgeluk inmiddels hoog op de agenda. Maar er zijn ook zat bedrijven die er helemaal niet aan willen en waarbij de directie het maar wegzet als ‘soft gedoe’.

Voor HR is dit echter geen reden om er niet mee te starten, zegt Gea Peper. HR moet juist zijn vrije rol pakken. Begin klein en toon aan dat het werkt.

Bedrijven die werken aan geluk, zijn succesvoller.

Gelukkige medewerkers zorgen voor een betere dienstverlening. Dit leidt tot meer tevredenheid bij de klanten. Een bedrijf als Coolblue bijvoorbeeld heeft dat goed begrepen.
Je kunt stellen dat medewerkers die gelukkiger zijn, leiden tot loyalere klanten waardoor je bedrijf harder groeit. Of zoals Simon Sinek het stelt: “Customers will never love a company until the employees love it first.”

Hoe kan HR werkgeluk bevorderen

HR kan met het management om de tafel zitten om te kijken hoe de medewerker het bedrijf beleeft. Het gekke is dat dat wel gebeurt met klanten. Maar de werknemers ervaring komt nog niet aan bod. Wat houdt hen bezig, waar lopen ze warm voor? Hoe kijken ze naar de organisatie?
Doe interviews, loop mee op de werkvloer en zet bijvoorbeeld tools in waarmee werknemers snel aan kunnen geven hoe ze in hun vel zitten.

Medewerkers hebben zelf ook invloed op hun werkgeluk.

Medewerkers die niet goed in hun vel zitten, zijn minder betrokken, ervaren meer werkstress en verzuimen vaker. Ergens zijn we het besef kwijtgeraakt dat het draait om de mensen in een bedrijf en dat de mens geen productiemiddel is. Wordt er op een afdeling veel gelachen, dan denkt men dat er niet hard gewerkt wordt! Wat een onzin.
Maak medewerkers bewust dat ze zelf invloed hebben op hun werkgeluk, dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, bijvoorbeeld door ze hierin te trainen en de juiste tools te geven.

Waar begin je om het werkgeluk te vergroten?

HRM focust te veel op de processen en regels. Daarnaast laat HR zich ook te veel leiden door het management. Ziet de directie het niet zitten, dan doet HR het niet. Maar HR heeft juist een vrije rol. Doe dus wel een pilot met een team en laat het resultaat voor zich spreken. Begin klein en je zult zien: geluk is besmettelijk.

Een beetje inspiratie nodig? Kijk dan eens naar dit aardige filmpje over fouten maken:

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Neem gerust contact op!  Of bel met 06-48616990
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Bewerkt uit PW de Gids

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!