De schatting van de kosten van een burn-out lopen enorm uiteen. Onlangs nog werd in een artikel in het NRC een bedrag genoemd van € 60.000. Maar waar komt dat vandaan en is dat bij benadering juist?

<hr>

Mensen zijn gemiddeld 242 dagen ziek bij burn-out

Uit cijfers van ziektekostenverzekeraars (Zilveren Kruis) en arbodiensten blijkt dat een gemiddelde burn-out 242 ziekte dagen duurt. Uitgaande van een kostenbedrag van € 250 per dag kom je dan op een totale kostenpost van € 60.000!
Dat lijkt dus te kloppen. Maar zowel die 242 dagen als de € 250 per dag staan ter discussie. Want vaak wordt een depressie en een burn-out door elkaar heen gebruikt. Het zelfde geldt voor een overspannen persoon.
En na het herstel is een burn-out medewerker vaak niet hetzelfde als ervoor. Dat hangt erg af van de kwaliteit van de begeleiding, de aanvang van het herstel en diverse persoonlijke factoren.

€ 60.000 kosten voor iemand met een burn-out is conservatief geschat

Burn-out kosten als onderdeel van de totale verzuimkosten

TNO en het CBS doen veel onderzoek naar ziekteverzuim. Zij geven aan dat werkgevers 11 miljard euro per jaar aan loondoorbetalingskosten hebben. Uit de jaarlijkse Arbobalans van TNO blijkt dat 22 procent van het ziekteverzuim gerelateerd is aan psychische klachten zoals overspannenheid en burn-out. Oftewel 2,4 miljard aan kosten, ruim meer dan de 1,8 miljard die bijvoorbeeld Zilveren Kruis noemt.
Ondanks dat hiermee de kosten van burn-out niet geïsoleerd zijn, geeft dit een goede indicatie. Volgens TNO is de € 60.000 zelfs nog aan de conservatieve kant!

Kostenverlaging burn-out aanpak

Belangrijk bij het aanpakken van de kosten van een burn-out is het dus om de ziekteduur te bekorten. Door er snel bij te zijn en de juiste interventies te plagen zal het herstel ook eerder inzetten.

De volgende aanpak kan daarbij helpen:

 1. Laat een ervaren specialist bepalen waartoe een persoon met burn-out in staat is. Dus niet zo maar lukraak gaan bewegen of psychische hulp inschakelen als de persoon daarbij niet gebaat is.
  Een looptrainer, algemeen psycholoog of running-therapeut is niet per definitie de juiste specialist! Schakel liever een in stress- en burnout begeleiding gespecialiseerde hulpverlener in zoals een stressconsultant.
 2. Start wel direct met begeleiding, dat geeft de persoon de juiste steun die hij of zij zo nodig heeft. Het uitleggen wat er met je aan de hand is geeft bijvoorbeeld al veel rust.
 3. Fysiek herstel gaat altijd vooraf aan mentaal en emotioneel herstel. Rust, goede voeding, slaap, gerichte beweging zijn de belangrijkste interventies in het begin. Pas als iemand eraan toe is, het concentratievermogen toe neemt, de mentale belastbaarheid vergroot, dan pas aan de slag met mentale begeleiding!
 4. Energie-herstel zorgt voor een herstel in het geloof in eigen kunnen.
 5. Stel gedurende het gehele programma haalbare doelen.
 6. Stem het programma af op de persoon. Een programma waarin je MOET hardlopen, over jezelf MOET nadenken, volgens de methode MOET werken, werkt dus niet!

Stap uit je burnout: landelijk burn-out herstel programma

Een programma waarin dit allemaal samen komt is Stap uit je burnout. Een drie maanden herstelprogramma dat voorziet in:

 • Energie herstel programma met terugval-preventie
 • Persoonlijke aandacht
 • Gedegen, gediplomeerde specialisten
 • Bewezen resultaten
 • Toename stressbestendigheid om terugval te voorkomen.

Bron: NRC checkt

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!

Ontdek meer van Ontspannu! Coaching en trainingen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen