06-48616990 info@ontspannu.nl

gelukGeluk is niet alleen maar weggelegd voor een paar gelukkigen. Je kunt er gericht aan werken. Hier vind je tips om gericht aan je geluk te werken:

1.) Gelukkige mensen blijven rustig, met een open mind en aandacht bij wat er gebeurt.

Een groep gelukkige en ongelukkige mensen werd gevraagd om een krant te scannen op foto’s. Ze moesten het aantal daarvan tellen. Wat bleek:

Gemiddeld deed de groep die zichzelf als ongelukkig had betiteld er 2 minuten over. De andere groep, die zichzelf gelukkig beschouwde, deed er slechts een paar seconden over. Hoe kwam dat? Er stond op de tweede pagina een bericht waarin stond: “stop met tellen, er zitten 43 foto’s in deze krant”. De ongelukkigen hadden dit helemaal gemist.

Als mensen te gefocust zijn op 1 taak, blokkeren ze mogelijkheden. Doordat de gelukkige mensen relaxed waren met een open mind zagen zij het wel. Ongelukkige mensen gaan bijvoorbeeld op zoek naar een partner en missen onderweg de mogelijkheid om vrienden te maken of mensen te herkennen die hen zouden kunnen helpen aan een nieuwe baan. De mogelijkheden zijn er wel, je hoeft er alleen maar voor open te staan.

2.) Gelukkige mensen gebruiken hun gevoel meer bij het nemen van beslissingen.

Gelukkige mensen weten simpelweg wanneer een beslissing goed is. Ze vertrouwen op zichzelf. En als het eens mis gaat zien ze het als een les. Ongelukkige mensen zien hun slechte beslissingen als een bevestiging dat ze nu eenmaal altijd mislukken. Vertrouwen op je intuïtie blijkt ook uit studies telkens een voordeel op te leveren.

3.) Gelukkige mensen zien de leuke kleine dingen in het leven en lossen kleine probleempjes meteen op.

Als je een groot idee hebt lijkt het soms erg lastig om dit in zijn geheel te tackelen. Maar door steeds een aantal kleine dingen aan te pakken kom je wel heel ver. De oprichters van google zijn vast ook niet begonnen met het organiseren van de informatie van de hele wereld. In plaats daarvan zijn ze gestart met het oplossen van kleine problemen en zijn langzaamaan gaan verder bouwen aan grotere doelen.

4.) Gelukkige mensen beschouwen hun mislukkingen als een mogelijkheid om te groeien en leren.

Van alles wat je meemaakt kun je leren. Vergeet niet om de lessen te erkennen! Als je een baan niet krijgt of een relatie loopt niet zoals je wilt, dan betekent het alleen dat er andere dingen zijn voor je in het leven. En wat je zojuist hebt geleerd is dan een les die je daarheen brengt.

Gelukkige mensen leren van hun fouten. Als het niet via de ene weg gaat, proberen ze hun doel op een andere manier te bereiken. Ongelukkige mensen blijven vaak hangen in mislukkingen in het verleden. Ze vergeten dat geluk veel te maken heeft met de juiste keuzes maken.

5.) Gelukkige mensen hebben waardering voor wat ze hebben.

Als je waardering hebt voor wat je hebt, zal wat je hebt in waarde stijgen. Door dankbaarheid te tonen bij wat je geeft en ontvangt zal je ook meer ontvangen.

Nu al heb je waarschijnlijk geweldige dingen in je bezit of binnen bereik. Vaak staan we er niet eens bij stil. Hoeveel liefde ontvang je al niet van je familie, vrienden? Wees blij met je goede gezondheid, het feit dat je iedere dag via je ogen zulke bijzondere dingen kunt zien, met je oren die prachtige muziek kan horen.

Sta daar eens wat vaker bij stil!

6.) Gelukkige mensen werken dag in dag uit in de richting van hun doel.

Hoe harder je werkt, hoe gelukkiger je wordt. Dingen zullen niet vanzelf gaan. Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je blijven krijgen wat je al hebt.

Als je dus graag gelukkig wilt zijn zal je moeten werken aan de dingen waar je gelukkig van wordt. Je doelen bereiken kan veel werk betekenen.

7.) Gelukkige mensen helpen anderen als ze daartoe in staat zijn.

Het is onmogelijk om iemand anders te helpen en ondertussen niets terug te krijgen. Wanneer en hoe het bij je terug komt is vaak onvoorspelbaar. Geluk komt vaak in de vorm van hulp als je het nodig hebt.

Als je iemand helpt, verwacht dan niets terug. Geniet van de ervaring dat je iemand kon helpen en dat jullie band daardoor sterker is geworden. Die sterkere band zal er voor je zijn als je het nodig hebt.

8.) Gelukkige mensen zien in het algemeen de positieve kant van hun ongelukjes.

Ze stellen zich voor dat het nog veel slechter had gekund. Uit onderzoek blijkt dat olympiers die brons halen over het algemeen gelukkiger zijn dan zij die zilver haalden. Dat komt omdat de zilveren medaille winnaars zich realiseren dat ze bijna goud hadden. En de bronzen medaillisten beseffen dat de met een kleine misstap wellicht met lege handen hadden gestaan.

Door een positieve kijk op het leven word je gelukkiger, dan iemand die alleen maar aan doemdenken doet. Focus dus op de positieve momenten en gebeurtenissen in je leven.

Op deze manier krijg je door je gedachten te beheersen meer controle over je leven. Tip: Houd een geluks-dagboek bij en schrijf daarin dag in dag uit de positieve momenten op. Als je eenmaal zo leert kijken naar het leven wordt het zelfs moeilijker om het anders te zien.

9.) Gelukkige mensen genieten van nieuwe ervaringen en nemen de risico’s op de koop toe.

Als je gelukkiger wilt zijn probeer dan eens wat nieuws. Ongelukkige mensen hebben de neiging om alles bij het oude te houden. Ze lopen dezelfde weg naar werk iedere dag, en leven dezelfde dagelijkse sleur.

Gelukkige mensen daarentegen zijn avontuurlijker. Ze brengen meer afwisseling in hun leven. En daarbij calculeren ze wat risico in. Bij beslissingen zijn ze zich ervan bewust dat er onzekerheden aan kleven.

Als je kleine risico’s loopt kun je succes hebben, of je leert ervan. Een win-win situatie dus. Neem dus de sprong al overzie je niet alle consequenties. Onthoud: als je niet in actie komt blijf je altijd in de zelfde ongelukkige situatie.

Om te starten maak je een lijst met 6 nieuwe dingen die je zou willen meemaken en nummer ze 1 tm 6. Wat eenvoudige dingen en wat uitdagender dingen. Neem dan een dobbelsteen, gooi hem en voer de nieuwe uitdaging eens uit!

10.) Gelukkige mensen denken dat ze het kunnen

Gelukkige mensen geloven dat ze succesvol kunnen zijn. Uit studies blijkt dat werknemers beter presteren als de manager in ze gelooft en dat ook aan ze laat weten. Ook blijkt dat managers die in zichzelf geloven de mensen om hem heen motiveren en stimuleren om ook in zichzelf te geloven. Het omgekeerde geldt ook.

Een positief geloof in de dingen motiveert gelukkige mensen ook om vol te houden zelfs als ze veel weerstand tegen komen. Dat zorgt ervoor dat ze wel resultaat boeken, terwijl anderen reeds waren afgehaakt.

Conclusie

Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leven weten dat geluk kan worden gecreëerd. Leef dus iedere dag met geloof in jezelf en de overtuiging dat je gelukkig kan worden. En op den duur ben je het ook.
Volg de cursus “Positief in je leven” en leer hoe je kunt werken aan meer geluk, meer ontspanning en een betere gezondheid.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!