06-48616990 info@ontspannu.nl

In de afgelopen periode heb ik een paar mensen via internet gecoacht. Beide trajecten zijn nog niet helemaal afgerond. Maar hier alvast de bevindingen.
De ene persoon deed een zogenaamd e-mailtraject genaamd: Mindful analysis. De andere een skypecoaching traject.

skypenPraktisch voordeel coaching op afstand

De praktische voordelen van het coachen op afstand zijn natuurlijk evident. Zowel de coach als de cliënt bepalen zelf waar ze het gesprek plaats laten vinden. je kunt lekker thuis zijn of misschien zelfs wel in je vakantiehuisje in Zuid Frankrijk. Daarmee komt natuurlijk ook de valkuil om de hoek, te weten dat je tijdens het coachen niet gestoord moet worden door de dagelijkse beslommeringen.

Menselijk contact wordt deels gemist

Het menselijk contact is een andere kwestie. Het contact tussen de coach en cliënt bestaat normaal gesproken uit een uitwisseling in gesprek, maar ook in handelen en lichaamstaal. Daar zitten, zo was ook de mening van één van de cliënten die skypecoaching deed, minpunten aan. “Je mist toch wat” was wellicht een gevoelsmatige, maar wel treffende reactie. De suggestie daarbij was dat E-coaching wel een aanvulling kan zijn, maar dat af en toe persoonlijk contact wel op prijs wordt gesteld.

Verschillende mogelijkheden E-coaching

Het skypecoaching traject volgt grotendeels de fasering zoals in een ‘live’ traject. Eigenlijk wordt het gewone gesprek één op één vervangen.

e-coachenVoor e-mail coaching is dat wat anders. Binnen de methode mindful analysis is nu juist de afstand en het beperkte contact van wezenlijk belang. De cliënt dient zich een week lang dagelijks een uur vrij te maken om met volle aandacht met zijn of haar traject bezig te zijn. Dat werkte wonderwel. Waarbij wel dient te worden opgemerkt dat het niet de bedoeling is om een uur lang te schrijven, maar wel om dat uur echt met niets anders bezig te zijn.

Geslaagde proef met coaching op afstand

Voor wat mij betreft dus een geslaagde proef. We gaan in beide gevallen nog even door om de trajecten goed af te ronden, maar de uitvoering is mij bevallen en de aandachtspunten neem ik mee voor het vervolg.
De beide cliënten, wiens privacy natuurlijk gewaarborgd is, dank ik hartelijk voor de deelname.

Ook een skype- of e-mail coachingstraject doen?

Neem dan contact met me op. Ik geef je dan info over de mogelijkheden.
Vooral onderstaande thema’s zijn zeer geschikt:

  • Het loopt niet lekker op het werk
  • Ik weet even niet wat ik wil
  • De stress wordt me af en toe te veel
  • Eigenlijk moet ik wat veranderen, maar het lukt me maar niet

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!