06-48616990 info@ontspannu.nl
Het placebo effect is het effect dat optreedt als mensen een middel krijgen toegediend waarvan geen werking wordt verwacht. Dus bijvoorbeeld een snoepje in plaats van een medicijn. Wonderlijk genoeg (of toch niet zo wonderlijk, lees verder) genezen mensen er toch mee of verzachten of verdwijnen de klachten.

Het placebo-effect onderzocht

placebo-effectPhoto by Sharon McCutcheon on UnsplashEr is sinds de jaren 1970 veel onderzoek gedaan naar het effect en manier waarop placebo’s werken. Twee neppillen blijken beter te werken dan één neppil. Blauwe pillen kalmeren beter dan rode, die juist weer een sterker stimulerend effect hebben dan blauwe en rode capsules verdrijven beter pijn dan witte of groene. Duurdere medicijnen of pillen met een bekende naam werken beter dan onbekende pillen en het placebo-effect neemt toe als de dokter meer tijd neemt om de patiënt het zogenaamde effect ervan uit te leggen, als deze een witte jas draagt of aangeeft dat het om een sterk werkend middel gaat. En een placebo-injectie is effectiever dan een placebopil.

Emiel Coué

Al eind van de 19e eeuw (rond 1900!!) was er een westerse psycholoog/apotheker die bemerkte dat zijn pillen en poedertjes veel minder goed werkten als mensen er niet in geloofden. Maar als hij er de nadruk op legde dat de gegeven pillen precies het juiste middel waren voor de cliënt, dan was het effect extra positief! De naam van deze progressieve man was Emiel Coué en in zijn woonplaats Troyes in Frankrijk heeft hij met veel succes van deze wetenschap gebruik gemaakt.

Inzicht in de hersenen

Door de opkomst van beeldvormende technieken als MRI en door de ontwikkelingen in de neurowetenschappen heeft ook het onderzoek van placebo-effecten zich verplaatst naar de hersenen. De conclusie daarvan is dat placebo’s duidelijke veranderingen en activiteiten in de hersenen veroorzaken. Soms op dezelfde manier als het echte medicijn doet, soms op een andere wijze:
  • Placebo’s tegen pijn bijvoorbeeld hebben feitelijk invloed op opiaat- en dopamine receptoren, die betrokken zijn bij de activiteit van neurotransmitters – de boodschappers in de hersenen – die een rol spelen bij de pijnwaarneming.
  • Ook placebomedicijnen tegen de ziekte van Parkinson maken meer dopamine vrij in de hersenen, zoals anti-Parkinson medicijnen doen.
  • Placebo’s tegen depressie activeren dezelfde hersengebieden als antidepressiva en dat geldt ook voor een aantal andere placebo’s.
Hieruit blijkt dat het geloof in de werking van een middel of een methode daadwerkelijk fysieke gevolgen heeft. Extra hormonen worden aangemaakt, receptoren worden ontvankelijker. En dat allemaal zonder dat de cliënt weet hoe. Het lichaam regelt dat allemaal!

Alfatraining, alfacoaching

hersengolvenErgens sterk in geloven zorgt er dus voor dat je lichaam gaat doen wat nodig is om te herstellen of beter om te gaan met situaties. In de alfatraining en-coaching (zie www.alfacoaching.nl) maken we daarvan gebruik. Door middel van laagdrempelige mentale technieken wordt het onderbewustzijn (het alfa-niveau) bereikt en dit zet je lichaam en hersenen aan tot het maken van de juiste hormonen en neurotransmitter, pijnstillers, etc. Toepassingen van Alfacoaching:
  • Meer zelfvertrouwen
  • Beter ontspannen
  • Voorbereiden op lastige situaties
  • Ontwikkelen van fantasie en intuïtie
  • Gericht werken aan minder hoofdpijn, migraine etc.
  • En nog veel meer
Neem gerust contact op als je meer wilt weten!Fred Steetsel

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!