06-48616990 info@ontspannu.nl

sportrusten ZoetermeerAls je wilt voorkomen dat de werkstress te hoog oploopt kun je kiezen om te compenseren door te gaan bewegen en ontspannen. Maar je kunt natuurlijk ook de (menselijke) oorzaak onderzoeken en zo je werkstress aanpakken. Wat is nu slim?

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress

Werkstress compenseren

Als je het druk op het werk hebt of de werkdruk wordt steeds verder opgevoerd dan begin je de gevolgen van de stress vaak te voelen. Je komt niet meer tot rust, slaapt slechter raakt geïrriteerd of krijgt allerlei mentale en fysieke ongemakken.

Stress zorgt voor verhoogde aanmaak van stress-hormonen en daardoor fysieke ongemakken. Dat kan zo hoog oplopen dat er allerlei ziektes of een burn-out ontstaat. Door op tijd je rust te nemen, je inspanning en ontspanning af te wisselen of voldoende beweging te nemen kun je de aanmaak van stress-hormonen verlagen en ze afbreken.

Werkstress voorkomen

Op de werkomstandigheden heb je zelf vaak weinig invloed. Maar er is een reden waarom de ene persoon in dezelfde werkomgeving meer werkstress ervaart dan de andere. Dat heeft soms te maken met fysieke, maar meestal juist met je eigen mentale eigenschappen.
Vooral als iemand erg perfectionistisch is of verminderd assertief, dan heeft hij of zij waarschijnlijk vaker stress dan een ander.
Door de juiste coaching of training kan je dan wél leren om beter te gaan reageren of op het juiste moment het werk los te laten.

“Als er waterschade ontstaat dan is het slim om zowel het lekkende kraantje te repareren als de dweil te hanteren.”

Het ene doen en het andere niet laten

Je kunt dus je werkstress aanpakken door het te voorkomen of genezen. Maar waarom zou je kiezen? Als er waterschade ontstaat dan is het slim om zowel het lekkende kraantje (de ervaren werkstress) te repareren als de dweil (de werkstress compenseren) te hanteren.

Door gerichte begeleiding en coaching kunnen beide doelen worden gediend. Een goede analyse die we samen maken zorgt voor maatregelen die je stress bestendiger maken.
Hieronder een aanpak zoals ik die graag kies bij een cliënt met veel stress:

  1. Wat is er nu aan de hand? Zet op een rij waarvan je stress krijgt. Dit zorgt voor bewustwording.
  2. Wat heb je al gedaan om de situatie te verbeteren? En zit dat aan de compensatie of oorzaak kant? Dit geeft overzicht.
  3. Wat geeft op korte termijn verlichting? Dit geeft lucht.
  4. Wat zou je kunnen doen om structurele verbetering door te voeren?
  5. Hoe zou je dit kunnen doen en volhouden?

Dit lijken eenvoudige vragen, maar er zit vaak een wereld achter die te maken heeft met mentale, fysieke en praktische ervaringen en omstandigheden. Daarin zit dan ook het maatwerk voor mij als stressconsultant en coach.

Met een compleet, mentaal en fysiek, programma werkstress aanpakken

werkstress aanpakken

De Ontspannu! aanpak voor mensen met werkstress is dan ook vaak een compleet pakket waarin een nieuwe balans wordt gezocht. Deze balans heeft betrekking op het innerlijk van jou als persoon, de omgang met je werk-omgeving én de afstemming van je privé en werkende leven.

Over het algemeen ga je daarvoor bezig met :

  • meer bewegen (een wandel- hardloop- of fietsprogramma is het laagdrempeligst),
  • mentale vaardigheden aanleren én
  • gerichte ontspanningsoefeningen doen.

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!