De manier waarop je met elkaar omgaat op het werk en privé heeft veel invloed op het ontstaan van een burn-out. Sociale steun en waardering geeft meer energie en zorgt ervoor dat je meer werk aan kunt. En iemand die het gevoel heeft genegeerd, gekleineerd of gepest te worden ervaart veel meer stress en loopt dus meer kans om burn-out te raken. Daar is dus veel te winnen.

<hr>

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat burn-outklachten vooral voorkomen kunnen worden door een goed sociaal klimaat. Van de werknemers die vinden dat zij weinig steun van collega’s en leidinggevenden krijgen, bijvoorbeeld om het werk gedaan te krijgen, ervaart 37 procent burn-outklachten. Bij werknemers met meer steun is dit slechts 11 procent. Zie deze grafiek:

 

Werkdruk hoeft niet tot burn-out te leiden.

Natuurlijk is het zo dat een verhoogde werkdruk het risico op een burn-out vergroot. Maar uit het onderzoek van het CBS blijkt duidelijk dat sociale factoren een grote rol spelen.

Collegialiteit kost weinig maar kan veel stress schelen!

Ook de sociale steun in de privé situatie speelt een grote rol. In coaching en begeleiding bij Ontspannu! en Stap uit je burnout staat het inventariseren en stimuleren van sociale steun op zowel werk als privé gebied dan ook volop in de aandacht.
En ook bij het herstel uit burn-out is dit belangrijk. Weliswaar dient iemand zelf uit de burn-out te komen. Maar je kunt het niet alleen!

Sociale steun stimuleert de aanmaak van hormonen

Gekeken naar onze biologie is het zo dat sociale steun een sterke stimulans betekent voor de aanmaak van ons zogenaamde ‘knuffel-hormoon’ oxytocine (ook wel beschermingshormoon genoemd). Elkaar steunen vermindert daardoor stress en werkt helend bij een burn-out.

In mijn artikel over hormonen bij stress en burn-out beschrijf ik ook de andere hormonen die een relatie hebben met ons stress-systeem.

Het heeft dus zin in de aanpak van chronische stress vooral te letten op hoe je sociaal en collegiaal gedrag kunt versterken. Hechting aan elkaar en het bedrijf. Meer empathie op de werkvloer vermindert werkstress.

Direct contact met Ontspannu!

Stel je vraag hier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Fred Steetsel
Stressconsultant en personal coach
06-48616990

Ontspannu! helpt om medewerkers en organisaties beter te laten omgaan met werkstress.

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!

Ontdek meer van Ontspannu! Coaching en trainingen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen