06-48616990 info@ontspannu.nl

byron katieCoaching is een manier om mensen leiding te geven, mensen dingen over zichzelf laten leren, mensen te helpen om van a naar b te komen.

Zo richt ik dan ook mijn coaching in. Maar als je een goed reflecterend vermogen hebt ben je wellicht ook in staat om jezelf te coachen. Hieronder beschrijf ik een manier, de manier die bekend staat als “The work”, de vier vragen van Byron Katie.

Eerst je probleem onderkennen

Je zult altijd moeten beginnen met het onderkennen van een probleem. Waar heb je moeite mee, wat wil je overwinnen? Ga daar eens goed voor zitten en beschrijf in je eigen woorden wat je probleem is.

We gaan er nu van uit dat je hiermee worstelt:

Mijn chef doet altijd zo kortaf tegen mij!

De vier vragen van Byron Katiebaas kortaf

Dan is de eerste stap die je gaat nemen vraag nummer 1: Mijn chef doet altijd zo kortaf tegen mij. Is wat je zegt ook echt waar? Ja of nee?

Na het beantwoorden van deze vraag stel je jezelf vraag nummer 2: Mijn chef doet altijd zo kortaf tegen mij. Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is? Ja of nee?

We gaan door naar vraag 3: Mijn chef doet altijd zo kortaf tegen mij. Hoe reageer ik, wat gebeurt er met mij als ik die gedachte geloof? Welke emotie voel je, hoe behandel je de ander, voel je stress of vrede?

En de laatste vraag, vraag 4: Mijn chef doet altijd zo kortaf tegen mij. Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

De omkeringen van Byron Katie

Nu ga je creatief worden. Je gaat een paar omkeringen verzinnen van de bovenstaande zin en beantwoordt de bijbehorende vraag. Bijvoorbeeld:

Omkering 1 Mijn chef is niet kortaf tegen mij. Vraag: Zoek minimaal 1 voorbeeld dat net zo waar is in die situatie.
Omkering 2 Ik ben kortaf tegen mijn chef. Vraag: Zoek minimaal 1 voorbeeld dat net zo waar is in die situatie.
Omkering 3 Ik ben kortaf tegen mezelf. Vraag: Zoek minimaal 1 voorbeeld dat net zo waar is in die situatie.

Uitleg van de methode

Deze aanpak vraagt erom dat je ten eerste gewoon doet wat hier boven staat. Sta stil bij de vragen en beantwoordt ze met je verstand én je gevoel.

Je gaat eigenlijk na of je gedachten wel kloppen. Wij zijn namelijk heel erg gewend om onze gedachten te geloven. En als je ze eens nader onderzoekt blijkt vaak dat je jezelf een beetje in de maling neemt. De feiten zijn vaak anders/genuanceerder en zo kun je jezelf leren om er anders tegen aan te kijken, anders te leren omgaan met de situatie.

Succes!
Fred Steetsel

Loop je tegen een burn-out aan? Download nu mijn 51 allerbeste stresstips!